Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (2.časť)


Možno viacerí už premýšľali o tom, čo jedli a pili, prípadne ako sa stravovali naši predkovia. Alebo čo bolo obľúbeným jedlom slávnych osobností.

Aj slávni ľudia si radi pochutnali na rôznych dobrotách a gurmánskym spôsobom vyberali z lahôdok to najobľúbenejšie jedlo. O tom však málokedy píšu naše školské učebnice, či literárne lexikóny.

Endre Ady je jedným z najvýznamnejších maďarských básnikov 20. storočia a jeden z najväčších velikánov maďarskej politickej žurnalistiky. Pokladá sa za tvorcu modernej maďarskej lyriky. Bol hlavnou postavou literárnej moderny v krajine. Inšpiroval sa generáciou francúzskych „prekliatych“ básnikov a symbolizmom, a následne si vytvoril vlastný osobitý štýl.

Endre Ady a šošovicový prívarok

Kto by nepočul o tom, aký bohémsky život žil a aké ušľachtilé návyky praktizoval pri pití známy maďarský básnik Endre Ady? Málokto však vie, na čom si s obľubou pochutnal populárny básnik, veľmi známy vo veľkovaradínskom, budapeštianskom a parížskom nočnom živote.

Z literárnych textov vieme, že hoci nepohŕdol ani francúzskou slimačou polievkou, avšak dokonca života zostal verný maďarskej kuchyni. Ba čo viac, Ady bol ochotný sa postaviť aj ku sporáku, aby si pripravil svoju obľúbenú polentu (maď. puliszka; kukuričná kaša) s klobásou alebo s bôčikom, poprípade šošovicový prívarok s pridanou šťavou z perkeltu.

Ady miloval i palacinky ako aj rozličné jedlá k pivu (maď. sörkorcsolya; pivné rožky), na ktorých si rád pochutnával pri písaní alebo pri rozhovoroch.

Manželka básnikovho brata, Anna Kaizler vo svojich memoároch spomína, že keď sa Adyho spýtala, či by si dal šošovicový prívarok s klobásou a bôčikom, ak by ju ešte dopĺňala kapusta. Následne by prišli na rad tvarohové palacinky či kukuričná polenta, Ady odpovedal nasledovnou vetou: Anička, tieto by som aj polomŕtvy zjedol!

Preložené z originálu: Ferenczy Éva: Híres emberek, kedvenc ételek