SZEGED – mesto maďarskej salámy a červenej papriky

2014-06-09_12-53

„V Los Angeles šírim dobrú povesť Szegedu, keď poviem, že som sa tu narodil a že tu vyrábajú svetoznámu salámu Pick a szegedinskú papriku.“
Vilmos Zsigmond – oscarový kameraman

V maďarskom meste Szeged, ktoré sa nachádza pri rieke Tisza, sa už dlhé roky vyrába lahodná saláma, známa na celom svete. Prírodné podmienky, ktoré tento kraj ponúka, sú ideálne na pestovanie rastlín a chov zvierat. Táto geografická poloha v kombinácii s odbornosťou umožňuje chovať  zvieratá, ideálne na výrobu salámy. Vďaka tomu má Picka červená paprika jedinečnú chuť a harmonickú vôňu. Vhodné klimatické podmienky, prítomnosť plesní a dedenie remesla z majstra na majstra  prispelo k tomu, aby tradičná saláma Pick dobyla svet.

Spoločnosť Pick Szeged Zrt. bola založená v roku 1869 Markom Pickom. V roku 1883 boli prizvaní pracovníci z Talianska, a v roku 1885 sa začalo s výrobou vo veľkom. V roku 1900 Po smrti zakladateľa sa továreň presťahovala k rieke Tisza. Tunajší konštantný studený vzduch bol dobrým predpokladom na dozrievanie salámy. Jenő Pick skúpil miestnu krachujúcu továreň na salámy „Tiani“ a začal s propagáciou Pick rôznymi reklamami. Saláma bola známa pod názvom „téli“ (zimná), keďže bola dostupná v zime. Spoločnosť však koncom roku 1950 nakúpila chladiace stroje a bola schopná vyrábať celoročne. Saláma si však aj po tom nechala svoj sezonálny názov. V 20.storočí bola hlavným produktom firmy saláma. Medzi dvomi svetovými vojnami sa stala továreň v maďarskom potravinárskom priemysle najviac uznávanou a saláma Pick celosvetovou značkou. Od roku 1934 viedol firmu až po jej znárodnenie Jenő Pick.

Saláma Pick sa vyrába zo zvýšenou starostlivosťou z lahodného bravčového mäsa s prísne stráženým receptom. Mäso do salámy nemelú, ale krájajú na drobné kúsky, údia na bukovom dreve a následne  nechajú zrieť 100 dní. Počas dozrievania sa saláma pomaly obaľuje tenkou vrstvou plesne, ktorá jej dodáva špecifickú arómu. Táto pleseň dodáva saláme neopakovateľnú  chuť. Saláma sa už od roku 1869 vyrába podľa rovnakej technológie a chuti.

Spoločnosť  ročne spracuje viac ako 350 000 ošípaných a 15 000 hovädzieho dobytka, ktorého výsledkom je viac ako 45 000 ton finálnych výrobkov. Dcérske spoločnosti možno nájsť vo väčšine exportných trhov: Nemecko, Slovensko, Rumunsko a Rusko, rovnako ako aj pobočky v Japonsku. Práve preto niet pochýb o tom, že maďarská saláma Pick dobyla svet.
Mletá červená paprika Szeged

Paprika má pôvod v južnom Mexiku, Strednej Amerike a na súostroví Antíl. Domorodí Indiáni ju používali ako medicínu a korenie. Krištof Kolumbus chcel po mori dosiahnuť východný „Ostrov korenia“. Z Nového sveta sa však nevrátil so známymi koreninami, ale s paprikou. Rastlina spočiatku zdobila majestátne barokové záhrady v Európe, a vďaka obchodným cestám sa dostala aj do Turecka. Odtiaľ sa cez Balkán dostala na územie Maďarska.V druhej polovici roku 1500 už zdobila záhradu aristokratickej dámy Margit Széchy. Názov paprika, ako korenie, sa objavilo až v 18. storočí, podľa zdrobneniny juhoslávskeho korenia „papar“.Po používaní na maďarskom území sa stalo medzinárodným slovom. V meste Szeged nájdeme prvý záznam papriky v účtovnej knihe piaristov z roku 1748.

V Maďarsku sa spočiatku používala ako liek proti prechladnutiu (i malárii), ale neskôr sa stala dominantným korením maďarskej kuchyne.Kým výroba bola do polovice 19. storočia v rámci rodín, na prelome storočia spracovanie papriky dosiahlo priemyselné rozmery a výrazne vzrástlo. Od roku 1934 bolo zakázané predávať a označovať papriku, ktorá nebola vypestovaná v oblasti Szeged za „szegedínsku“.

Úroda je zbieraná výlučne ručne, tri aj štyrikrát ročne, tým zabezpečujúc najlepšiu kvalitu. V oblasti Szeged sú teplota, vzduch, slnko a zrážky tak priaznivé, že je to  ideálne miesto na pestovanie papriky. Paprika sa používa hlavne ako korenie, hoci v nej obsiahnuté vitamíny a antioxidanti slúžia hlavne pre naše zdravie. Nobelova cena Alberta Szent-Györgyiho, paprika a vitamín C sú úzko späté, preslávilo toto korenie celosvetovo.