Vinobranie u Maďarov

2015-10-05_10-42

Jeseň je medzi inými aj obdobím vinobraní (maď. szüret). Oberanie hrozna a výrobu vína tvorí aj zmes rôznych piesní, rozprávok, ľudových zvykov a povier. V 16. a 17. storočí bolo vinobranie skutočným sviatkom, na ktorý sa z vojenskej služby ponáhľali domov aj samotní vojaci. V čase vinobraní ešte i súdy pozastavili svoju činnosť.

Začiatok vinobraní sa podľa tradícií spája s dňom Terézie (15. október), Uršule (21. október), alebo s dňom Šimona-Judáša (28. október). Vo väčšine maďarských vinohradníckych regiónov sa teda vinobranie začínalo najskôr v druhej polovici októbra. Dnes sa už však oberanie hrozna môže uskutočniť dokonca i o mesiac skôr. Vinobranie je dodnes zmesou odborných prác a radostných osláv. Vo viniciach a medzi oberačmi hrozna panuje radosť a dobrá nálada.

image1

Kedysi sa na oberačkách hrozna na kopci zišli veľkí i malí. Častokrát zďaleka docestovali i priatelia a príbuzní, aby pomohli rodine jednak pri práci, a jednak sa zúčastnili zábavy spojenej s vinobraním. Gazda mal počas dňa na starosti ponúkať víno tým, ktorí sa oberačky zúčastnili. K vínu sa pridávali aj rôzne druhy jedál. Na raňajky to bola predovšetkým slaninka, šunka, klobása, alebo iné studené jedlá. Na obed sa väčšinou podávali tradičné maďarské vinobranické jedlá ako plnený kapustný list (töltött káposzta), guláš (gulyás), či tzv. „kaša z baranieho mäsa“ (juhhúsos kása).

image2Gazdiné priniesli na oberačku vo veľkom hrnci vopred pripravené plnené kapustné listy poliaté čerstvou smotanou. Naopak guláš, či jedlo z baranieho mäsa sa pripravovalo v kotlíku priamo vo vinici.

Únavné práce trvali od skorého rána do neskorého večera. Po západe slnka sa začala očakávaná zábava. Oberači hrozna po práci odišli domov, kde sa rýchlo umyli a prezliekli. Za súmraku sa vrátili na miesto vinobrania, kde ich už čakali veľké prestreté stoly. Nasledovalo hodovanie a pitie vína do sýtosti. Na stole boli vtedy tradičnými jedlami baraní perkelt (birkapörkölt) a guláš z hovädzieho mäsa (marhagulyás). Zábavy a veselica trvali do skorého rána. Vinobranie a žatva boli u Maďarov vždy veľkými a dôležitými sviatkami, ktoré si dodnes zachovali svoj zábavný charakter.

Preložené z originálu: Szüreti népszokások, hagyományok és ételek
FOTO: wwww.gyulaanno.hu