Ut, 19. marca 2024.

História rodiny Gundel

Počas 19. a 20. storočia bola rodina Gundel, pôvodom z Bavorska, rozhodujúcou dynastiou hostinských v Budapešti. Počas viacerých generácii posilňovala medzinárodnú slávu maďarskej gastronómie. Meno Gundel je už sto rokov znakom kvality a garanciou vyberanosti. Gastronomická činnosť a odborná práca rodiny zanechala nevymazateľnú stopu v maďarskom kuchárskom umení.

Gundel_Károly

Károly Gundel s manželkou

Károly Gundel otvoril svoju prvú reštauráciu v Budapešti v mestskej časti Városliget v roku 1910. Menovaná reštaurácia nesie dodnes meno slávnej rodiny. Pod vedením Károlya Gundela splynulo meno Gundel s Budapešťou takým spôsobom, ako meno Sacher s Viedňou, či meno Kempinski s Berlínom. Reštaurácia známa svojou výbornou kuchyňou, príkladnou pohostinnosťou a eleganciu však bola len jednou zo zastávok bohatej životnej tvorby Károlya Gundela. Mimo toho sú dodnes významné a vyhľadávané aj Gundelove kuchárske knihy. Jedlá, ktoré vytvoril, sú hlavnými medzníkmi maďarskej gastronómie a to aj napriek tomu, že dnes už vie len málo ľudí, že tieto jedlá pochádzajú práve z dielne rodiny Gundel.

Gundel-libamájtorta-birsalmával

Gundelov koláč z husacej pečene s dulou (Gundel libamájtorta birsalmával)

gundel.hu-fogas-gundel-karoly-modra-1910-fogasgundel

Zubáč pripravený podľa receptu Károlya Gundela z roku 1910 (Fogas Gundel Károly módra 1910)

Napríklad vynikajúca Palócka polievka (palócleves) je výtvorom otca Károlya Gundela, ktorý túto výbornú pochúťku pripravil na počesť najvýznamnejšieho Palóca (maďarská etnografická skupina, obývajúca medzi inými aj územia na dnešnom Slovensku) Kálmána Mikszátha (významný maďarský spisovateľ a novinár; narodil sa v Sklabinej). Medzi dedičstvo, ktoré zanechala budúcej generácii rodina Gundel, patria však aj nasledovné významné jedlá: sviečkovica na budapeštiansky spôsob (bélszín Budapest módra), bravčové karé Hargitai (hargitai sertésborda), pittsburghské teľacie rebro (Pittsburghi borjúborda), tzv. mágnásgulyás (typ guláša), šalát Gundel (Gundel-saláta), či palacinky Gundel (Gundel-palacsinta).

DSC099341

Významný maďarský spisovateľ pôvodom z Košíc, Sándor Márai si zobral za manželku Ilonu Matzner, prezývanú Lola, pochádzajúcu z bohatej košickej židovskej rodiny. V októbri 1940 bola v budapeštianskom divadle predstavená hra „Kaland”, a to na základe Máraiho novely „Rendelés előtt”. Po premiére divadelnej hry sa uskutočnil slávnostný banket v reštaurácii rodiny Gundel. Manželka Máraiho pripravila pre hostí jednu z obľúbených dezertov svojej rodiny, ktorými boli čokoládové palacinky plnené orechom, hrozienkami a posladenou pomarančovou kôrou. Palacinky vraj tak zachutili Károlyovi Gundelovi, že túto sladkosť pridal aj do jedálneho lístka svojej reštaurácie pod názvom „Máraiho palacinky“. Po emigrácii Máraiho a manželky do zahraničia sa palacinky premenovali na Gundel-palacinky.

119741_gundel04-201510171352

Obľúbená pochúťka Kálmána Mikszátha tzv. palócleves.

Rodina Gundel bola tvorivým účastníkom procesu, počas ktorého sa vyformovalo maďarské meštianske kuchárske umenie a to zblížením sa kuchyne veľkopanstva a pospolitého ľudu – vycibreného a jednoduchého štýlu. Ars poetica a motto Károlya Gundela týkajúca sa pohostinstva je takým posolstvom, ktoré by mali mať pred očami nielen súčasní, ale aj budúci majitelia reštaurácií: „Necítim sa ako hostinský, ktorý predáva za peniaze jedlo a pitie, ale cítim sa vždy ako maďarskí hostiteľ, ktorého dom poctili hostia svojou návštevou.“

Preložené z originálu: Gundel