Ut, 19. marca 2024.

Maďarská plavecká rodinka sa potešiteľne rozrastá

(Obrovský úspech plavcov Maďarska na ME v Berlíne)

Na nedávnych, v poradí už 32. Majstrovstvách Európy v plávaní v dlhom bazéne dosiahli maďarskí reprezentanti – plavci i športovci v plaveckých športových disciplínach – skvelé výsledky, aké vlastne ani plavecký zväz, ani sami športovci nečakali. Hovorí o tom aj záverečná berlínska rekapitulácia medailí: 5 zlatých, 6 strieborných a 6 bronzových kovov!

Risztov Éva

Éva Risztov

„Naše 17-členné družstvo na Majstrovstvách Európy obstálo vynikajúco, so cťou čo sa týka aj získaných medailí ale i bodov,“ hodnotil výkon svojich zverencov reprezentačný tréner László Kiss. On osobne pre ME očakával desať medailí, z toho 5 zlatých. Tréner okrem iných vyzdvihol, že maďarská reprezentačná rodinka už nie je jednočlenná, v bazéne je niekoľko vynikajúcich športovcov, ktorí nie sú iba z klubov hlavného mesta Budapešti, ale aj z vidieckych plaveckých oddielov. „To je výnimočne potešiteľné,“ povedal skvelý odborník. Okrem toho zvlášť zdôraznil, že Katinka Hosszú sa zaradila do absolútnej špičky celých majstrovstiev, veď podala výborné výkony vo viacerých disciplínach. Nehovoriac už o Lászlóovi Csehovi, ktorého Kiss charakterizoval ako fantastického plavca. Je to borec, ktorý už dvanásť rokov zbiera medaily na rôznych svetových súťažiach. Kiss ďalej poukázal aj na výkony Dominika Kozmu, ktorý až trikrát vytvoril nový maďarský rekord v klasickej disciplíne, na 100 m kraul.

Prvý týždeň ME patril plavcom na otvorených vodách. Maďarská olympijská víťazka z Londýna Éva Risztov získala na 10 km striebornú medailu, a ozaj nechýbalo veľa, aby z toho bola zlatá medaila. „Striebro sa mi podarilo vybojovať predovšetkým vďaka tomu, že som mala vynikajúci finiš,“ povedala po náročnej súťaži úspešná maďarská reprezentantka.

Anna Olasz

Anna Olasz

„Trocha som sklamaná, lebo na 5 km som mohla skončiť aj tretia, no bolo to štvrté miesto. Ale zároveň sa aj teším, veď prvýkrát som súťažila na tejto trati. Mojou ozajstnou disciplínou však je jednoznačne 10 kilometrová trať,“ povedala vynikajúca plavkyňa dlhých tratí Éva Risztov. Zároveň sa vyjadrila, má taký pocit, že aj nasledujúci rok bude úspešný, no dúfa, že to bude jednoduchší, ľahší rok ako bol tento.

Druhú zlatú medailu pre Maďarsko získala Anna Olasz na 25 kilometrovej trati. Určite je zaujímavosťou, že bol to jej prvý štart na spomenutej trati, inak predtým na 10 km skončila na peknom 5. mieste. Opäť treba vyzdvihnúť, že aj Anna mala vynikajúci záver na 25 km, veľmi silno a neúprosne pritlačila na svoje súperky. V súťaži družstiev v zložení Éva Risztov, Gergely Gyurta, Patrik Rákos len ozaj o tenký vlások im unikol bronzový stupienok…

Druhý týždeň patril už aj športovcom v skokoch z dosky a z veže. V týchto zápoleniach Maďarsko tiež získalo medailu, konkrétne to bolo duo Villő Kormos, Zsófia Reisinger s bronzovým kovom. Vrcholom celých majstrovstiev boli však samozrejme súťaže a výsledky maďarských plavcov. V 50-metrovom bazéne za sedem dní získali päť zlatých, štyri strieborné a päť bronzov. Najúspešnejšou maďarskou reprezentantkou bola Katinka Hosszú, ktorej sa podarilo vybojovať až šesť medailí. Z toho 3 zlaté, jednu striebornú a dve bronzové.

Bernek Péter; Cseh László

László Cseh

Medzi mužmi bol najúspešnejším László Cseh, ktorý vybojoval svoje 12. prvenstvo na ME v 50 metrovom bazéne výhrou 200 m v polohových pretekov.

„Bolo to moje najtesnejšie víťazstvo na majstrovstvách Európy. Prsia som nezaplával najlepšie. Ak by to bolo fungovalo lepšie, tak záver by bol oveľa jednoduchší. Ale veď aj vy potrebujete aspoň toľko adrenalínu, nie?,“ zabával sa po finále na 200 m polohových pretekov Cseh. Laci vyhral o 7 stotín (!) sekundy pred Philipom Heintzom. Okrem tohto zlata získal aj jedno striebro a jednu bronzovú medailu. Piate maďarské prvenstvo sa pripísalo k menu Dávida Verrasztóa, ktorý v Berlíne bol najrýchlejším plavcom na 400 m polohové preteky. Týmto zároveň získal celkovo už 80. zlatú medailu Maďarska na ME.

V Berlíne získali medailu títo maďarskí športovci: Bence Pulai, Gábor Balog, Bence Biczó, Dániel Gyurta, László Cseh, Boglárka Kapás, Dominik Kozma, Katinka Hosszú, Dávid Verrasztó, Zsuzsanna Jakabos, Evelyn Verrasztó.

Z medailového hľadiska bola najúspešnejšou krajinou na šampionáte Veľká Británia. Ostrovania získali najviac zlatých (9) i všetkých kovov (24). Druhú priečku obsadilo Dánsko so šiestimi najcennejšími medailami, po päť ich vybojovali reprezentanti Maďarska a Talianska. Usporiadateľská krajina získala šesť pódiových umiestnení (2 – 3 – 1). Aspoň jeden kov má 16 tímov. Medailová bilancia krajín: 1. Veľká Británia 9 zlatých – 7 strieborných – 8 bronzových – spolu 24, 2. Dánsko 6 – 1 – 2 – 9, 3. Maďarsko 5 – 4 – 5 -14, 4. Taliansko 5 – 1 – 9 – 15, 5. Francúzsko 4 – 4 – 2 – 10, 6. Švédsko 3 – 6 – 1 – 10, 7. Španielsko 3 – 3 – 2 – 8, 8. Nemecko 2 – 3 – 1 – 6, 9. Poľsko 2 – 1 – 1 – 4, 10. Srbsko 2 – 0 – 0 – 2, 11. Rusko 1 – 3 – 2 – 6, 12. Litva 1 – 1 – 2 – 4, 13. Bielorusko 1 – 0 – 1 – 2, 14. Holandsko 0 – 4 – 2 – 6, 15. Faerské ostrovy 0 – 2 – 0 – 2, 16. Fínsko, Slovinsko, Belgicko, Ukrajina, Rakúsko všetci 0 – 1 – 1.

Maďarsko už dlhé roky sa považuje za plaveckú veľmoc. A to sa prejavuje aj v organizovaní významných podujatí v tejto športovej disciplíne. Veď si spomeňme, že za posledných sedem rokov krajina usporiadala 5 majstrovstiev Európy, a v nasledujúcich siedmich rokoch až štyrikrát usporiada majstrovstvá sveta v plávaní!

Zostavil a preložil: Béla Susla

Katinka Hosszú
(Foto: MTI)

    Related Posts

    Slávni futbalisti – rodáci Tvrdošoviec
    IMRICH BUGÁR
    Imrich Bugár – zlatý diskár zo Žitného ostrova
    Egerszegi Krisztina
    Krisztina Egerszegi – najlepšia maďarská športovkyňa XX. storočia