Pi, 29. marca 2024.
Jakabov palác v košiciach

Jakabov palác v Košiciach

Pri prechádzke historickým centrom Košíc nám upúta pozornosť krásny palác stojaci na rohu Mlynskej a Štefánikovej ulice, neďaleko niekdajšieho koryta Mlynského náhonu (maď. Malom-árok). Aj keď je palác naozaj impozantný a vzhľadom jedinečný, nájdeme o ňom len skutočne málo dostupných informácii.

Jakabov palác (maď. Jakab palota) je krásna stavba v štýle benátskej gotiky pochádzajúci z roku 1903. Názov dostal palác podľa svojho staviteľa a prvého majiteľa Árpáda Jakaba. Palác dal postaviť Árpád Jakab na pamiatku kráľovi Matejovi Korvínovi. Naľavo od hlavnej vstupnej brány sa nachádza pamätná tabuľa s maďarským nápisom:

2013-11-15_11-07

KASSA VÁROS KÖZONSÉGE HÁLÁS SZÍVÉBEN ÖRÖKKÉ ÉLMÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS KIRÁLY EMLÉKE.
1443-1943.
Slovenský preklad:
„Vo vďačnom srdci košickej verejnosti večne žije pamiatka spravodlivého kráľa Mateja.“ 

Pri stavbe boli použité aj vyradené kamenné časti z Dómu svätej Alžbety, pri rekonštrukcii ktorého získal Jakab stavebný materiál. Do roku 1968 palác stál na brehu Mlynského náhonu, čím sa vytvárala nádherná idyla. Náhon bol však v roku 1968 zrušený a palác odvtedy stojí na okraji rušnej štvorprúdovej komunikácie.
Počas vojny budovu paláca najprv zhabali v rámci protižidovských zákonov. Po oslobodení mesta Sovietskou armádou bol istý čas sídlom prezidenta obnovenej Česko-Slovenskej republiky Edvarda Beneša a stal sa tak majetkom štátu.

Po revolúcii sa o historickú pamiatku prihlásila v rámci reštitúcií Katarína Póšová, dcéra posledných vlastníkov. Na palác si však nárokovalo aj mesto Košice, a tak sa začal desať rokov trvajúci súdny spor o vlastníctvo, ktorý sa skončil až v roku 2010. Podľa rozhodnutia súdu patrí Jakabov palác definitívne mestu.
Ako už bolo spomenuté v roku 1945 (v mesiacoch apríl až máj) v Jakabovom paláci sídlil prezident Česko-slovenska Dr. Edvard Beneš (ako prvé sídlo prezidenta republiky na oslobodenom území). O tom svedčí pamätná tabuľa, ktorá je umiestnená na jednu zo stien Jakabovho paláca s nápisom:

2013-11-15_11-13

“ V TEJTO BUDOVE BOLO PRVÉ SÍDLO PREZIDENTA REPUBLIKY DR. E. BENEŠANA OSLOBODENOM ÚZEMÍ V ROKU 1945.
1945-1970″

Aj keď je nepopierateľné, že Edvard Beneš v Jakabovom paláci skutočne sídlil, pre maďarský národ je bývalý prezident Česko-slovenska pre jeho diskriminujúce tzv. Benešove dekréty dodnes negatívnou postavou, a jeho pamätná tabuľa na pôvodom maďarskej kultúrnej pamiatke vyvoláva v Maďaroch zmiešané pocity.

Anita Radi

    Related Posts

    Malá vojna (3. časť)
    Hrdý hrad Krásna Hôrka
    19. november: Pamätný deň Svätej Alžbety z rodu Árpádovcov