Pi, 29. marca 2024.

Maďarské plemená psov ako významné hungarikum

Maďarsko sa pýši mnohými hungarikami, jedným z nich sú svetoznáme maďarské plemená psov komondor, kuvas, puli, pumi, mudi, maďarský stavač, sedmohradský kopov a maďarský chrt.

1. Komondor – Komondor

Komondor

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: stráženie stáda a domu
Veľkosť: samec narastie minimálne do výšky 70 cm, samica minimálne do výšky 65 cm.
Hmotnosť: Závisí od výšky psa, priemer je okolo 40-60 kg
Farba srsti: jedine biela

Toto veľmi nápadné maďarské plemeno nie je žiadnym malým psíkom. Kto si už raz pozornejšie prezrel komondora, na jeho výzor len tak ľahko nezabudne. Komondor má veľmi charakteristické osrstenie. Srsť je vyslovene dlhá, veľmi huňatá a splstnatená. Tento „kožuch“ sa úplne vyvinie vo veku troch až štyroch rokov. Základnou farbou je biela, samozrejme nie jasná a čistá biela, ale skôr akýsi teplý a lesklý odtieň. Komondor má silne vyvinuté nohy, ktoré sú zakončené veľkými a silnými labami. Toto plemeno je ázijského pôvodu a je považované za jedno z najstarších plemien ovčiarskych psov, ktorých so sebou priviedli do Karpatskej kotliny starí Maďari. Komondor bol v minulosti vynikajúcim strážcom stáda ale aj domu. Dôležitou podmienkou pre spokojnosť komondora je sloboda pohybu. Preto sa odporúča chovať ho len v rodinnom dome s väčším pozemkom s dostatkom možností k výdatnému a pravidelnému pohybu.

2. Kuvas – Kuvasz

Kuvasz

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: ovčiarsky pes, strážny pes
Veľkosť: samec 71-75 cm, samica 66-70 cm.
Hmotnosť: samec okolo 40-52 kg, samica okolo 30-42 kg
Farba srsti: jedine biela

Podobne ako komondor aj kuvas patrí medzi najstaršie maďarské pastierske plemená psov. Kuvas bol vynikajúcim strážcom stáda, ktorý ho chránil pred divými zvieratami a lúpežníkmi. Neskôr, keď objavili jeho vynikajúce lovecké schopnosti, sprevádzal ľudí aj počas poľovačiek. Vyznačuje sa harmonickou stavbou tela. Pôsobí mohutne a silno, no aj tak veľmi elegantne. Patrí medzi najkrajšie maďarské pastierske plemená. Kuvas má výhradne len bielu srsť vyslovene v odtieni slonovej kosti. Mal by byť umiestnený celoročne vonku na čo najväčšom pozemku. Nie je vhodný do miest. Na území Slovenska sa nevyskytuje, ale vo svojej maďarskej domovine je obľúbený a aj dnes slúži svojmu pôvodnému poslaniu.

3. Puli – Puli

Puli

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: ovčiarsky pes
Veľkosť: samec 40-44 cm, samica 37-41 cm.
Hmotnosť: samec okolo 13-15 kg, samica okolo 13 kg
Farba srsti: čierna, biela, sivá

„Malý kráľ pusty” takto Maďari nazývajú svojho nespútaného, veselého a veľmi učenlivého psíka so splstnatelou alebo povrázkovitou srsťou. Je to prastaré pastierske plemeno ázijského pôvodu, ktorého priviedli zo sebou starí Maďari. Puli je stredne veľkej postavy a jeho charakteristickým znakom je práve jeho krásne hustá srsť, ktorá môže byť čiernej, bielej či sivej farby. Puli má oči ako malé gombičky, ktoré sú kvôli dlhej srsti takmer neviditeľné. Čo však upúta pozornosť, je jeho vždy vyplazený jazyk.

4. Pumi – Pumi

Pumi

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: ovčiarsky pes, strážny pes
Veľkosť: samec 35 cm, samica 44 cm.
Hmotnosť: 8-13 kg
Farba srsti: najčastejšie plavý, sivý, ale môže byť aj čiernej, bielej, červenohnedej farby

Plemeno pumi vzniklo v období 17.-18. storočia skrížením tradičného psa puli s nemeckým a francúzskym teriérom. Pastieri totiž potrebovali popri robustnejších pastierskych psoch, ktorí strážili stádo aj menších psíkov, ktorí by im pomáhali popohnať stádo. Na rozdiel od plemena puli má však pumi kratšiu srsť, ktorá nie je splstnatelá. Pumi je vynikajúcim strážcom domu, a napriek malému telo je v ňom ukryté veľké množstvo energie.

5. Mudi – Mudi

Mudi

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: poháňanie stáda
Veľkosť: medzi 35-50 cm.
Hmotnosť: 8-13 kg
Farba srsti: čierny, biely, hnedý, popolavý, blue-merle, plavý

Mudi pochádza od starobylých maďarských ovčiarskych psov skrížených s nemeckým ovčiakom. Používal sa na stráženie a zaháňanie stáda, dokonca je výborný stopár aj lovec. Je odvážny, rád šteká, mierne nezávislý. Má potrebu chrániť rodinu, do ktorej patrí. Mudi obvykle vychádza dobre s ostatnými psami, zvieratami a deťmi. Je vynikajúcim strážcom. Pohybové nároky prispôsobí majiteľovi, je veľmi vhodný pre rôzne druhy športov.

6. Maďarský stavač – Magyar vizsla

Krátkosrstý maďarský stavač – Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű magyar vizsla

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: poľovnícky pes
Veľkosť: samec 56-61 cm, samica 52-57 cm.
Hmotnosť: 19-24 kg
Farba srsti: jedine žemľovej farby

Drsnosrstý maďarský stavač – Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: poľovnícky pes
Veľkosť: samec 58-64 cm, samica 54-60 cm.
Hmotnosť: 21-27 kg
Farba srsti: rôzne odtiene žemľovej farby

Maďarský stavač sú dve plemená psa pochádzajúce z Maďarska. Prvé sa volá krátkosrstý maďarský stavač (maď. rövidszőrű magyar vizsla ) a druhé drsnosrstý maďarský stavač (maď. drótszőrű magyar vizsla).
Krátkosrstý stavač je známy maďarský poľovnícky pes, ktorému nerobí problém prekonanie suchozemského aj vodnatého terénu. Predkovia maďarského stavača sprevádzali do Karpatskej kotliny starých Maďarov, a ich prvé verné zobrazenia nájdeme aj v dokumentoch zo 16. storočia. Tento druh psa je elegantnej a vyšportovanej postavy s ušľachtilým vzhľadom. Vyskytuje sa jedine v žemľovom sfarbení.

Drsnosrstý stavač bol vyšľachtený začiatkom 20. storočia. Oproti krátkosrstému stavačovi je tento druh psa silnejšej postavy. Jeho charakteristickými znakmi sú okrem drsnej srsti aj malá brada a meravé obočie. Tento druh stavača je veľmi sebavedomý, inteligentný a športový typ psa. Kvôli vynikajúcemu čuchu sa využíva aj na poľovačkách, nerobí mu problém lesnatý terén ani voda. Dokáže vystopovať živú aj postrelenú zver.

7. Maďarský chrt – Magyar agár

Magyar agár

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: poľovnícky a dostihový pes
Veľkosť: samec 65-70 cm, samica 62-67 cm
Hmotnosť: 22-31 kg
Farba srsti: farebné kombinácie sú bežné u chrtov, napríklad kávovohnedá, čierna, žltá, často s bielymi znakmi

Maďarský chrt taktiež patrí medzi starobylé maďarské plemená psov. Pri archeologických výskumoch hrobiek a oblastí osídlených starými Maďarmi sa našli lebky predkov tohto plemena. Chrt je veľmi rýchly pes, preto sa výborne hodí aj na dostihy. Je veľmi štíhlej postavy ale s výrazným svalstvom, má vysoké rovné nohy, klinovitú hlavu s len mierne zašpicateným ňucháčom. Chrt potrebuje dostatočný výbeh a veľa pohybu, tak ako všetky chrty. Pravidelný tréning v behu a veľký pozemok sú preto dobrými predpokladmi pre spokojný život maďarského chrta. V Maďarsku sa dodnes používa pri štvaniciach na zajace. Hoci sa dobre uplatní na dostihoch, stretávame sa tam s ním iba zriedka.

8. Sedmohradský kopov – Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Pôvod: Maďarsko
Pôvodná úloha: poháňanie stáda
Veľkosť: : medzi 35-50 cm.
Hmotnosť: 8-13 kg
Farba srsti: čierny, biely, hnedý, popolavý, blue-merle, plavý

Kopov je ďalším maďarským plemenom poľovníckeho psa. Rozmanité typy terénov na poľovačkách spôsobili vznik dvoch typov sedmohradského kopova (krátkonohého a vysokonohého). Obe typy sa obyčajne chovali na dvoroch spoločne.

Vysokonohý sedmohradský kopov sa využíval pôvodne pri poľovačkách na byvolov, neskôr na medveďov, diviakov a rysov. Krátkonohý sedmohradský kopov sa naopak využíval pri poľovačkách na menšiu zver (líšky, zajace) na lesnatejšom teréne, ako aj na lov kamzíkov v skalnatom prostredí. Zlatou érou tohto plemena bol stredovek, kedy sa stal obľúbeným poľovníckym psom na šľachtických dvoroch.

    Related Posts

    Vianočný stôl – maďarské ľudové tradície a povery
    Vianočné ľudové tradície medzi Maďarmi
    Pôvod vianočných trhov