Pi, 19. apríla 2024.

Slávni futbalisti – rodáci Tvrdošoviec

Obec Tvrdošovce sa nachádza v Podunajskej nížine, leží 15 km severozápadne od okresného mesta Nové Zámky. Rozprestiera sa na približne 5 560 hektároch, má 5 300 obyvateľov. Obec obývajú pracovití ľudia, dlhé roky tam vynikalo predovšetkým poľnohospodárstvo. Práve v tejto časti republiky sa narodili vynikajúci futbalisti, ktorí to dotiahli až do veľmi úspešných účinkovaní: Juraj Szikora, Jozef Móder a Ladislav Móder.

Juraj Szikora – biely Pelé

Žiaľ, už nie je medzi nami. Bol to pán futbalista, ktorého uznávalo celé bývalé Československo, ba aj Európa i svet. Juraj Szikora sa narodil 2. marca 1947, zomrel 12. decembra 2005 vo veku 58 rokov. „Vďaka niekoľkým sponzorom sme dali do poriadku hrob slávneho rodáka našej obce, vynikajúceho futbalistu, bývalého československého reprezentanta Juraja Szikoru. Žiaľ, opustil nás v mladom veku, mal 58 rokov. Na nášho Gyuriho sme ozaj veľmi hrdí. Pri príležitosti jeho pohrebu poslal veniec aj legendárny brazílsky futbalista Pelé,“ povedal nám starosta obce Tvrdošovce Marián Tóth.

Szikora sa ako hráč predstavil v kluboch Komárno, Inter Bratislava, Poprad, DAC Dunajská Streda, Slovan, Viedeň. Ako tréner pôsobil na mnohých miestach, napríklad v bratislavskom Slovane, v Dunajskej Strede, Senci, Bardejove, Petržalke, Košiciach, Nových Zámkoch, Trenčíne. V národnom mužstve Československa odohral dvadsaťjeden zápasov a strelil dva góly. Ozajstným postom Szikoru bola pozícia stredopoliara. Tam jednoducho kraľoval. Jeho prihrávky mali oči, bol bojovníkom, pravým „harcovníkom“ na trávniku. Vybojoval stratené lopty, rozumne a veľmi precízne prihrával, no strieľal i góly. Jeden z nich priam senzačne napríklad na preslávenej brazílskej Maracane v roku 1966. Brazília vtedy bola úradujúcim majstrom sveta. Československo na Maracane remizovalo 2:2, a Gyuriho miestne noviny nazvali bielym Pelé. V zápase Szikora podal heroický výkon.

Juraj Szikora v jednom rozhovore spomínal, že boli časy, keď sa pred derby Slovan – Inter zatvárali balkóny. Bol futbalistom Interu, keď sa hralo bratislavské derby Slovan– Inter. Bol to jeho prvý zápas medzi elitou, vtedy mal sedemnásť rokov. Hralo sa o Československý pohár. Nastúpil v druhom polčase, a pamätá si, že sa bál priblížiť k velikánom, akými boli Popluhár či Horváth. Zápas sa skončil remízou. Hralo sa na Slovane na (dnes už zbúranom) Tehelnom poli, v hľadisku bolo 30-tisíc divákov. Podľa Szikoru to bol obrovský zážitok hrať pred toľkými divákmi. Neskôr ho vždy trápilo, že ľudia prestávali chodiť na futbal, aj veľké zápasy sa hrali pred poloprázdnym hľadiskom. A pritom hneď vyzdvihol aj jeden priam tragický zápas proti bratislavskému rivalovi. Pre neho i jeho Inter to bolo najsmutnejšie derby. Písal sa rok 1972 a Inter hral o záchranu. Dve kolá pred koncom szikorovcom stačilo nad Slovanom vyhrať akýmkoľvek rozdielom. Aj viedli 1:0, no Slovan vyrovnal dnes už nebohým Ivanom Pekárikom v 92. minúte. Aj kvôli tomu Inter vypadol…

Jozef Móder – zlatý medailista z ME 1976

Ďalším významným rodákom-futbalistom Tvrdošoviec je Jozef Móder. Narodil sa 19. septembra 1947. V rokoch 1972–1977 sedemnásťkrát reprezentoval Československo, v týchto stretnutiach dal tri góly. V roku 1976 sa stal majstrom Európy v Juhoslávii. Bolo to obrovské prekvapenie zo strany týchto vynikajúcich hráčov: Ján Pivarník, Anton Ondruš, Jozef Čapkovič, Koloman Gögh, Karol Dobiaš, Jozef Móder, Marián Masný, Ján Švehlík, Ladislav Jurkemik, Jaroslav Pollák, Alexander Vencel st., Pavol Michálik, Pavol Biroš, Dušan Galis, Dušan Herda.

Jozef Móder začínal svoju kariéru v Interi Bratislava. Tento slávny klub bol založený 1. júla 1940 ako ŠK Apollo. Bratislavskí žlto-čierni v roku 1959 sa stali majstrami Československa, dvakrát boli slovenským majstrom a šesťkrát vyhrali Slovenský pohár. V roku 1969 boli víťazmi SEP, v rokoch 1962, 1963 vyhrali Rappanov pohár a v rokoch 1965, 1967, 1976, 1977 sa stali víťazmi skupín Interpohára. V roku 2009 vyhral druhú najvyššiu súťaž; mal hrať najvyššiu, ale licenciu odpredal klubu FK Senica. V tomto slávnom bratislavskom klube hrávali okrem iných Jozef Barmoš, Titus Buberník , Miroslav Hýll, Ladislav Jurkemik, Ladislav Kačáni, Roman Kratochvíl, Milan Levický, Ľubomír Luhový, Stanislav Moravec, Szilárd Németh, Ladislav Petráš, Adolf Scherer, Juraj Szikora, Jiří Tichý, Vladimír Weiss, Jozef Šajánek i Peter Babnič. Jozef Móder po Interi hral za Lokomotívu Košice. Počas vojny v Dukle Praha debutoval ako záložník v roku 1972 v československej reprezentácii. V rokoch 1973–1980 hral zasa v Košiciach. Na konci kariéry v rokoch 1980 až 1982 hral v rakúskom Grazer AK. Móder bol obávaný strelec pokutových kopov, v Gráci dosiahol priamy gól aj z rohového kopu! Reprezentácii Sovietskeho zväzu strelil v kvalifikácii ME 1976 svoje jediné tri reprezentačné góly, ktoré znamenali postup Československa na záverečný turnaj do Belehradu.

Ladislav Móder – víťaz PVP

Brat Jozefa Módera Ladislav sa narodil v roku 1945 v Tvrdošovciach a zomrel presne v deň svojich 61. narodenín 2. decembra 2006. Hral za Tvrdošovce, Nové Zámky a ŠK Slovan Bratislava. Do Slovana prišiel v roku 1967 a zostal do roku 1973. Prispel k zisku prvenstva v sezóne 1969–1970, zisku Československého pohára 1968, zisku Pohára PVP, keď hral v základnej zostave, zisku Slovenského pohára roku 1970 a zisku Interpohára v rokoch 1968 a 1970. V klube ŠK Slovan Bratislava dostal sa do Siene slávy s spolu s hráčmi ako Anton Bíly, Anton Bulla, Ľudovít Cvetler, Štefan Čambal, Ján a Jozef Čapkovič, Jozef Čurgaly, Ferdinand Daučík, Peter Dubovský, Dušan Galis, Miloš Glonek, Koloman Gögh, Alexander Horváth, Ivan Hrdlička, Vladimír Hrivnák, Ivan Chodák, Karol Jokl, Ladislav Kubala, Božin Laskov, Marián Masný, Ján Medviď, Anton Moravčík, Peter Mutkovič, Jozef Obert, Anton Ondruš, Emil Pažický, Ladislav Pecko, Ján Pivarník, Ján Popluhár, Teodor Reimann, Viliam Schrojf, Tomáš Stúpala, Gejza Šimanský, Pavol Šoral, Leopold Šťastný, Ján Švehlík, Viktor Tegelhoff, Dušan Tittel, Anton Urban, Alexander Vencel st., Michal Vičan, Vladimír Venglár, Ján a Ľudovít Zlocha, Jozef Vengloš. Ozaj veľké mená… Vo futbalovej kariére Lacovi Móderovi veľa dal tréner Michal Vičan. Počas jeho pôsobenia futbalista z Tvrdošoviac triumfoval herne i strelecky v slávnom útočnom kvartete Cvetler, L. Móder, Jokl, Ján Čapkovič a pričinil sa o triumf v PVP až po nezabudnuteľné bazilejské finálové víťazstvo nad FC Barcelona 3:2.

Zostavil a preložil Béla Susla

    Related Posts

    Kliatba Mateja Korvína a iné strašidelné príbehy spojené s Oravským hradom
    Polytechnik a vynálezca Kempelen a jeho slávny šachový automat
    János Esterházy
    Esterházy, ktorého hľadalo Gestapo aj KGB, vytrval aj v najkritickejších časoch