Po, 22. apríla 2024.

Týždeň maďarskej kultúry v Bratislave – „Viac ako sused“

8. – 14. júna 2015 sa v Bratislave už po druhýkrát uskutočnil mestský festival s názvom „Viac ako sused“. Na festivale čakal návštevníkov jedinečný cyklus kultúrnych podujatí, a bohatá ponuka maďarských gastronomických špecialít.

Jedným z hlavných dejísk podujatia bolo Hviezdoslavovo námestie, kde stálo pódium, na ktorom od štvrtka do nedele vystúpili významní maďarskí hudobní interpreti. V popoludňajších hodinách zasa pódium poskytol priestor ľudovej hudbe a tancu umeleckých súborov z krajín V4. Pred večerným programom vystúpili vychádzajúce talenty maďarskej populárnej hudby. Hlavnými hviezdami, ktoré vďaka svojej popularite prilákali podľa očakávania početné publikum, boli skupiny Benkó Dixieland Band, Söndörgő, Rackajam, Hot Jazz Band a mimoriadne stretnutie primášov.

Priestranstvo Hviezdoslavovho námestia pri javisku patrilo reprezentantom maďarskej gastronómie, vínnej kultúry a ich produktom. Prezentované boli aj kulinárske zvláštnosti maďarskej kuchyne, hungariká a výrobky od maďarských remeselníkov. Okrem tohto sa uskutočnili aj ďalšie kultúrne podujatia: 8. júna v Istropolise vystúpila medzinárodne uznávaná hudobná skupina Omega s produkciou Omega Oratórium v rockovej zostave a v sprievode symfonického orchestra a miešaného speváckeho zboru.

Druhým významným, reprezentatívnym programom maďarského týždňa bolo vystúpenie Maďarského národného tanečného súboru (predtým Honvéd), ktoré sa uskutočnilo 11. júna v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Okrem týchto dvoch podujatí boli pre návštevníkov pripravené aj ďalšie kultúrne programy, koncerty vážnej hudby, výstavy či prezentácie kníh.

Cieľom maďarského „mestského festivalu“ v Bratislave je ponúknuť čo najucelenejší obraz o maďarskej kultúre. Ako o podujatí prezradila veľvyslankyňa Maďarska na Slovensku Éva Czimbalmosné Molnár, skladba programov ponúka tú oblasť maďarskej kultúry a gastronómie, ktorú by mohlo obľubovať obecenstvo oboch národov. Festivaloví návštevníci budú mať príležitosť sa na vlastné oči presvedčiť, že južný sused Slovenska je „viac ako sused“.

FOTO, Zdroj: www.citylife.sk