Pi, 19. apríla 2024.

Maďarská dráma „Saul fia“ vyhrala Zlatý glóbus

V kategórii najlepší cudzojazyčný film včera triumfovala maďarská dráma Saul fia (Šaulov syn). Týmto sa film z réžie Lászlóa Nemesa Jelesa stal prvým maďarským filmom oceneným Zlatým glóbusom (Golden Globe).

Maďarská dráma Saul fia bola v jednej kategórii s francúzskym filmom Mustang, s chilským filmom El Club, belgicko-francúzsko-luxemburgským filmom Najnovší testament, a fínsko-nemecko-estónskym filmom Meikkailija.

Réžia: László Nemes Jeles
Hlavní producenti: Gábor Sipos, Gábor Rajna
Výroba: Laokoon Filmgroup
V hlavnej úlohe: Géza Röhrig

Režisér László Nemes Jeles pri preberaní ceny poďakoval celému štábu, maďarskému štúdiu Magyar Nemzeti Filmalap, a americkému predajcovi filmu. Ako povedal: „Holokaust bol dlhé obdobie abstrakciou, pre mňa je však skôr ľudskou tvárou. Nezabudnime na túto tvár. Táto cena je veľmi dôležitá, lebo naznačuje pozornosť celého sveta.“

Holokaust ukázal, do akej miery sa môže zvrhnúť zloba v civilizovanej spoločnosti, a ako sa môže stať z človeka netvor

povedal Nemes Jeles a zároveň dodal, že toto nebezpečenstvo môže byť prítomné v každom veku. „Ak nebudeme dávať pozor, hrozí jeho vznik aj v budúcnosti. Pri zobrazovaní holokaustu sme zabudli na tvár, na jednotlivých ľudí. Divákom som chcel pripomenúť, že toto sa môže stať každému, hocikto sa môže dostať do podobnej situácie.“ Režisér dodal, že neočakával takýto veľký celosvetový úspech svojho filmu. Gábor Sipos, jeden z hlavných producentov filmu povedal: „Tento okamih sme veľmi očakávali, sme veľmi dojatí, ťažko sa to opisuje slovami. Sú to dlhé mesiaca očakávania, po viacerých oceneniach sa sen stal skutočnosťou. Sme presvedčení, že touto cenou sa maďarská kinematografia dostala opäť do centra pozornosti. Sme veľmi šťastní,“ dodal Sipos.

Maďarská dráma Saul fia získala za posledné obdobie niekoľko prestížnych ocenení od amerických filmových organizácií. Potom ako dráma získala Veľkú cenu v Cannes, filmoví kritici prestížneho National Board of Review of Motion Pictures (NBR) ju vyhlásili za najlepší zahraničný film roka, podobne hlasovali aj filmoví kritici z Los Angeles, z New Yorku, z Bostonu, a z Washingtonu.
Príbeh v Osvienčine sa nekončí happy endom. Film „Saul fia” je silný, tvrdý, šokujúci. Jeho predmetom je holokaust, ktorý je spracovaný z úplne nového pohľadu:

Film „Saul fia“ sa odohráva v roku 1944 v Osvienčime. Hlavná postava menom Saul (Šaul) je členom Sonderkommanda, a má za úlohu spaľovať telá mŕtvych. Medzi mŕtvymi telami však spozná svojho syna, a rozhodne sa všetko urobiť preto, aby mu dal poslednú úctu.

Hlavnú postavu Saula stvárnil básnik Géza Röhrig. Popri maďarských hercoch sa vo filme objavia v ďalších hlavných úlohách aj nemeckí, poľskí, americkí ako aj izraelskí herci. V samotnom filme počujeme rozprávať minimálne štyrmi jazykmi.

László Nemes Jeles

(Nemes Jeles László) sa narodil roku 1977 v Budapešti. Medzi rokmi 1989-2003 žil v Paríži. Počas svojich vysokoškolských štúdií študoval históriu, literatúru ako aj scenáristiku. Jeho krátky film s názvom Türelem (Trpezlivosť) získal cenu za najlepší krátky hraný film na 38. maďarskom filmovom festivale Magyar Filmszemle. Premiéra filmu bola na filmovom festivale v Benátkach (v kategórii krátky film), po ktorom bol na Európskej filmovej akadémii nominovaný na cenu najlepší krátky film.

Zdroj: www.ujszo.com