Št, 28. marca 2024.

Pravidlá vinobrania a niekoľko dobrých rád pre zberačov

V maďarskej kultúre sa zachovalo veľa vtipných ľudových múdrostí vzťahujúcich sa na čas oberania hrozna ako aj na práce spojené so spracovaním hrozna. Uvádzame najznámejšie:

Nikdy nezačínajme deň pitím vína. Ranné víno je totiž ťažké na žalúdok, usadí sa na našom pohybovom ústrojenstve a jeho dôsledkom sa môže vytvoriť dvojité videnie. Skúsený zberač hrozna začína deň poldecákom terkelice, tá má totiž vynikajúci účinok na rozšírenie ciev, zároveň sa na ňu  nelepia tak ani mušky, ako je to v prípade vína.

Podľa možnosti sa nezdržujme dlho na slnku. Septembrové-októbrové slnečné lúče ešte majú silu a môžu ľahko spôsobiť závraty, točenie hlavy a poruchy rovnováhy. Ak môžeme, stiahnime sa do chládku do vínneho sklepu. Unavené a ochabnuté telo sa len tu môže zregenerovať.

Dáždnik či palicu nikdy nenesme so sebou do sklepu, totiž pri prípadnom páde zo schodov nás môže brániť v bezpečnom pristátí na zemi, zároveň nimi môžeme zhodiť aj poháre, čo môže byť zdrojom ďalším nepríjemných poranení (napr. rezné poranenia).

Násosku na vínu držme jednou rukou, aby sme druhou voľnou rukou vedeli podopierať nášho druha-oberača.

Víno nikdy nechlastajme, ale pomaly prehltajme. Pohľad na víno chlastajúceho človeka nie je estetické a zatieni celé oberanie hrozna.

Každú hodinu, dve hodinky vyjdime hore zo sklepu a pozrime sa na to, v akej fáze je vinobranie, kde pokračujú ženy a deti. Ak sme sa rozhodli pokukávať pri viničových pňoch, silno sa chyťme žrdí a nohy sa snažme cyklicky dávať vpred.

Spievanie piesní ako „Som opitý drahá moja” (Részeg vagyok rózsám…), či recitovanie má priaznivý účinok na pľúca, srdce, a zvyšuje pocit spolupatričnosti. Zároveň odstraší aj prítomných škorcov z okolia.

V tento deň si treba zvážiť návrhy na manželstvo, na druhý deň to totiž môže spôsobiť zlé psychické stavy.

Ak dôjde ku hádkam, nepatrí sa použiť vreckový nožík či sudovú dúhu, radšej rivala ponúknime minuloročným vínom, to ho zrazí na zem. Ak si všimneme, že v našej reči je príliš veľa spoluhlások, môžeme sa vyjadrovať aj gestikuláciami. Veľavravnejšie však je, ak si len jednoducho sadneme do rohu opretý o stenu.

Na schody sklepu si neľahnime spať, lebo iní môže cez nás spadnúť.

Ráno sa nezľaknime človeka s opuchnutými očami a červeným nosom, ktorého uvidíme v zrkadle. Ten biedny človek má beztak veľa problémov….

Preložené z originálu: Szüreti szabályok és Néhány jótanács a szüretelőknek

    Related Posts

    Sviatok svätého Michala v maďarskej ľudovej tradícii
    Vianočné zvyky a tradície
    Maďarské zvyky a tradície na Sviatok všetkých svätých