Pi, 29. marca 2024.

Jesenné vinobranícke recepty

Prišla jeseň a s ňou aj čas vinobrania. U Maďarov sa s procesom vinobrania a samotným vínom spája pestrá zmes piesní, príbehov, ľudových zvykov a povier. Netreba však zabudnúť ani na tie vynikajúce vinobranícke pochúťky, ktoré ľudia kedysi pripravovali pre oberačov hrozna a na ktorých si mohli pochutnávať v tento deň.

K muštu a k vínu sluší prirodzene aj nejaké dobré jedlo. Na vinobraní u Maďarov sa ráno podávala zvyčajne šunka, klobása, slanina, na obed zas tradičné vinobranícke jedlá ako plnený kapustný list (töltött káposzta), guláš či hustá polievka z mäsa a zeleniny.

Namáhavá vinobranícka práca začala už skoro ráno a trvala do neskorého večera, po nej sa začali skutočné oslavy. Vinobraníci sa poponáhľali domov, umyli sa, prezliekli, aby sa za súmraku mohli vrátiť nazad na miesto oberačiek, kde ich už čakali dlhé a bohato prestreté stoly. V minulosti sa skoro na každom vinobraní musel podávať jahňací perkelt (birkapörkölt), alebo guláš z hovädzieho mäsa (marhagulyás). Samozrejme víno sa podávalo celý deň donekonečna.

Vinobranie a žatva boli vždy veľkými a dôležitými sviatkami u Maďarov, našťastie si tieto práce dodnes uchovali svoju radostnú povahu. Mimo spomenutých jedál sa samozrejme podávali aj iné kvalitné pochúťky, uvádzame recepty niektorých z nich:

Szüreti kolbászleves/Vinobranícka klobásová polievka

Potrebujeme: 30 dkg údenej domácej klobásy, 1 dl suchého červeného vína, 20 dkg mrkvy, 15 dkg petržlenovej vňate, 15 dkg zeleru, 15 dkg kaleráb, 25 dkg ružičkového kelu, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 4 vajcia, 10 dkg húb

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu nasekáme nadrobno, na oleji udusíme a pridáme nakrájané huby. Huby opražíme, následne pridáme aj zeleninu. Prilejeme víno a dolejeme vodou. Pridáme klobásy, ktoré sme rozrezali na štyri časti a udusíme ich na mäkko. Ak sú klobásy mäkké, z polievky vyberieme pol litra šťavy, necháme zovrieť v hrnci, po jednom pridáme vajíčka tak, aby žĺtok ostal v celku. Keď začnú tvrdnúť podávame ešte horúce.

Szüreti káposzta/Vinobranícka kapusta

Potrebujeme: 1 kg bravčového stehna, 1 veľká kapusta, 2 cibule, 7-8 dl muštu alebo vína, 3 strapce hrozna, kôpor, smotana, olej

Na oleji opražíme cibuľu a pridáme mäso nakrájané na tenké prúžky. Okoreníme soľou a čiernym korením. Keď je mäso opečené, polejeme muštom. Keď sa mušt odparí, pridáme kapustu posekanú na tenké kúsky ako aj zvyšok muštu a pod pokrievkou ďalej dusíme. Ak je jedlo už skoro hotové, pridáme odkôstkované hroznové bobule rozrezané na polovice.

Szüreti rétes/Vinobranícky závin

Potrebujeme: 10 dkg nahrubo nakrájaných orechov, 50 dkg hrozna, 2 kyslejších jabĺk, 12 PL citrónovej šťavy, 10 dkg zomletých keksov, 10 dkg cukru, 1 lyžice mletej škorice, závinové cesto

Jablká očistíme, nastrúhame a zmiešame s ďalšími surovinami. Plnku pozdĺžne natrieme na závinové cesto, navinieme a upečieme (cca. 15 min pri 180 stupňoch).

    Related Posts

    Tradičné maďarské vianočné jedlá aj s receptami!
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (3.časť)
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (2.časť)