Ut, 23. apríla 2024.

Predsedom zjednotenej maďarskej strany Aliancia-Szövetség sa stal Krisztián Forró

Nová strana Aliancia-Szövetség vznikla spojením zástupcov SMK, Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť.

Predsedom strany Aliancia-Szövetség sa stal doterajší predseda Strany maďarskej komunity (SMK) Krisztián Forró. Predsedom republikovej rady sa stal doterajší predseda strany Most-Híd László Sólymos. Podpredsedom strany sa stal Szabolcs Mózes. Na ustanovujúcom kongrese sa na tom v sobotu (2.10) v Šamoríne zhodli členovia po novom zlúčených troch maďarských strán.

Nová strana Aliancia-Szövetség vznikla spojením zástupcov SMK, Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť. Alianciu už zaregistrovalo aj ministerstvo vnútra, podľa registra politických strán vznikla premenovaním Spolupatričnosti. Strany Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť na svojich snemoch počas septembra odobrili zjednotenie, stanovy a ďalšie dokumenty potrebné na vznik Aliancie.

Strana pokladá za dôležitý občiansky princíp. Obhajuje súčasnú orientáciu krajiny, jej členstvo v Európskej únii (EÚ) a NATO, pričom základné a najužšie partnerstvo vidí v rámci V4 a EÚ. Tvrdí, že podporuje trhové hospodárstvo založené na princípoch slobodnej súťaže a je zástancom zeleného sociálne trhového hospodárstva.

Forró vo svojom príhovore prisľúbil, že v nasledujúcom období urobí všetko preto, aby Maďari a ostatné národnosti žijúce na Slovensku a nimi obývané regióny mali silné parlamentné zastúpenie. Požiadal voličov a sympatizantov novej strany o podporu a trpezlivosť.

„Táto úloha nebude ľahká, práve naopak, bude veľmi ťažká. Avšak nie nesplniteľná. Budeme na to potrebovať veľa trpezlivosti, tvrdej práce a dôveru. Tvrdá práca vždy prináša ovocie, a verím v to, že to nebude inak ani v tomto prípade,“ uviedol. Strany majú v rámci Aliancie fungovať formou platforiem.

Sólymos zasa vyzdvihol potrebu jednoty a spoločného postupu. „Alianciu sme vytvorili, ale v praxi to bude fungovať len vtedy, ak aj v najmenšej obci budeme jednotní. Politika na celoštátnej úrovni je nesmierne dôležitá, ale naše politiky si musia nájsť cestu aj k miestnym komunitám,“ doplnil. Vylúčili spoluprácu s ĽSNS a Smerom-SD.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Ako od 6. do 13. septembra na vzorke tisíc respondentov, by Alianciu volilo 3,8 percenta opýtaných. Agentúra Focus jej zasa vo svojom prieskume zo začiatku septembra namerala voličskú podporu na úrovni 5,5 percenta, takže Aliancia by sa tesne dostala do parlamentu.

Zdroj: TASR, Sme    Foto: SITA