St, 24. apríla 2024.
“Fitness” jedlá cisárovnej Alžbety

“Fitness” jedlá cisárovnej Alžbety

Volala sa Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach a narodila sa  na Vianoce v roku 1837  v Mníchove ako tretia dcéra bavorského kniežacieho páru. Podľa legendy sa narodila s jedným mliečnym zubom, čo malo  znamenať pre ňu šťastie. Napriek tomu uhorská kráľovná a rakúska cisárovná šťastný život nemala, a jej romanticko-dramatický život je známy málom každému. Veď kto by nepoznal postavu krásnej, dlhovlasej Sissi, ktorú vo filmoch slávne stvárnila Romy Schneider. Sissi, ako ju všetci volali (napriek tomu, že ona toto meno nikdy nepoužívala, a podľa všetkého je to len zlý prepis a čítanie jej podpisu Lisy, skratka Elizabeth. Jediný pseudonym, ktorú používala s bratrancom Ľudovítom bavorským, bola Čajka, kým Ľudovíta volala Orol. Stala sa ikonou maďarského národa, a je jediná kráľovná z cudzieho (nemeckého) rodu, ktorú milujú dodnes.  A to nielen  preto, že Maďarov (veď z Michaloviec pochádzala jej dvorná dáma Irma Sztárayová), a grófa Júliusa  Andrássyho milovala aj ona.

Gróf  Július (Gyula) Andrássy, 1823-1890) bol jednou z osobností rakúsko-uhorského vyrovnania, dohodnutého vo februári 1867. Gróf Andrássy sa stal  ministerským predsedom a neskôr ministrom zahraničných vecí uhorskej vlády. Podľa povier a romantických spisovateľov cisárovná Alžbeta a gróf mali k sebe blízko a možno aj viac, ako povoľovala etiketa doby. Ale to je iný príbeh.

Posadnutá svojou krásou

Cisárovná bola krásna, čoho si aj bola vedomá, a o svoju krásu sa aj náležite starala až do konca svojho života. Na vyobrazeniach ju vidieť s krásnymi hnedými vlasmi a štíhlym driekom. Ale ako sa povie, za krásu sa platí. Okrem toho, že denne niekoľko hodín sa ona sama aj služobníctvo venovali jej vlasom, starala sa aj o svoju postavu, ktorá bola ideálna. Rada jazdila na koni, v paláci mala telocvičňu, a dbala o to, aby jej váha nedosiahla viac ako 50 kíl, pri výške 172 cm. Jej pás meral 52 cm, síce je pravdou, že používala silne zatiahnutý korzet. Až natoľko, že jej rebrá boli deformované, a niektoré vnútorné orgány poškodené. Sama rada jedla, ale s mierou, niekedy sa týrala pôstmi, a podľa historikov mala anorexiu.
Písala denníky, zapisovala svoje poznatky v oblasti domácej prírodnej kozmetiky ako aj recepty jedál, ktoré mala rada. Sama so svojou čudnou, až na svoju dobu príliš reformnou životosprávou inšpirovala kuchárov a cukrárov na vytvorenie nových jedál a pokrmov.
Po čase začala priberať a to najmä kvôli jednostrannej strave, ktorú sama vymyslela a preto si myslela, že musí často držať hladovky.

Vývar z vola a iné bielkovinové „bomby“

Cisárovná Alžbeta používala pri diéte hovädzí vývar, presnejšie koncentrát, ktorý potom riedili vodou a podávali jej v šálkach ako bujón. Podľa receptov hovädzí koncentrát pripravili z polovičky vola a obohatili zvieracou krvou. Okrem bujónu pila veľa mlieka. Keď mala dosť diéty, tak sa doslovne vrhla na zákusky, ktoré milovala. Jej strava bola veľmi nevyvážená a nezdravá, prijímala veľa bielkovín, mala zdravotné  ťažkosti, opúchala, a potom sa dostávala do depresií.
Podľa niektorých prameňov dodnes existuje takzvaná „viedenská diéta“,  ktorá kopíruje stravovacie návyky cisárovnej, a dá sa pomocou nej za dva týždne schudnúť 8 až 10 kíl. Nevýhodou tejto diéty je, že je plná bielkovín.
Sama si pri „normálnych“ raňajkách dala misku ovocia, tri žemle, 11 dag cukru a 11 dag masla, šálku mlieka a smotany, pohár kávy, kúsok bábovky, pischinger, čokoládu alebo keks.

V Uhorsku sa nedá nejesť!

Cisárovná, milovaná uhorská kráľovná veľa času strávila pri Budapešti v kaštieli  Gödöllő. Okrem svojho viedenského služobníctva sa starali o ňu aj maďarskí kuchári. Vedeli, ako sa stravuje, napriek tomu, vždy ju prekvapili novou špecialitou. Jej spoločníčka, Ida Ferenczyová na oslavy milénia pripravila slávnostné „ neskoré raňajky“ (villásreggeli), ktoré sa skladali z nasledovných chodov : kurací paprikáš s haluškami, sviečková Komócsy so zemiakovou omeletou, tvarohové guľky, lekvárové pirohy.
Po takýchto „raňajkách“ týždeň držala svoju pomarančovú diétu.

Ale okrem maďarských „kalorických“ jedál milovala aj iné lahôdky, ako slivkové gule, šľahačkové a iné torty a zmrzlinu. Sama mala svoj receptár a vedela aj variť, a podľa záznamov vševedúcich a vidiacich viedenských „lokajov“ raz sama pripravila slivkové gule manželovi, cisárovi.
Nenávidela sa ako tehotná, lebo priberala a po pôrodoch držala silné diéty, aby získala späť svoju postavu.
Najradšej mala tekutú stravu, ako spomínané silné vývary, ovocné šťavy a vodové alebo smotanové zmrzliny, sorbety. Jej obľúbeným kráľovským sorbetom bol variant z fialiek. Hrsť kvetov fialiek rozdrvili v mažiari a dodali 125 gramov cukru a málo smotany. Vymiešali a uložili na ľad. Po stuhnutí podávali s pocukrovanými kvetmi fialiek.
Zaujímavosťou je, že počas  jej korunovácie za uhorskú kráľovnú sa organizovali slávnostné večere a na jednej v Peštiankej Redute  (9.6.1867) okrem iného sa na slávnostnom menu objavila aj bryndza z Liptova. Podávali sa tradičné viedenské jedlá, ako Tafelspitz, slivkový puding, pomarančová zmrzlina ale aj maďarské a francúzske jedlá.

Cisársky silný slepačí vývar pre Sissi

1 sliepka s drobkami, zelený hrášok, špargľa, koreňová zelenina, dochucovadlá, koreniny

V slanej vode začneme variť sliepku, necháme zovrieť a odstránime penu. Potom pridáme očistenú zeleninu, vnútornosti, čierne korenie, bobkový list, kúsok zázvoru, nové korenie a varíme, kým mäso nezmäkne. Potom pridáme zelený hrášok a očistenú špargľu, a dovaríme. Necháme troška vychladnúť, a precedíme. Zeleninu a mäso nakrájame na kocky, a podávame s domácimi cestovinami.

Kossár

    Related Posts

    Martinská hus z pusty
    Kuchárska kniha levických dám
    Národ polievok a prívarkov