Št, 25. apríla 2024.

Láska ide cez žalúdok. Túto frázu pozná každý. Ako aj to, že existujú afrodiziaká, ktoré majú zvýšiť sexuálny apetít a výkonnosť mužov či milencov. Tieto témy sú už toľkokrát rozobrané, že je škoda opakovať staré pravdy. Napriek tomu vám teraz ponúknem pohľad do „folklóru“ maďarských žien a dievok, ktoré si chceli získať alebo udržať svojich milých, mužov, partnerov či manželov.

Čary lásky

Väčšinou dávali rady „bylinkárky“, ktoré  mnohí považovali za bosorky. Lenže už kráľ Koloman, zvaný Učený, v 11. storočí vyhlásil, že bosorky (strigy) nie sú, takže ich nikto oficiálne  neoznačoval za bosorky. Tieto staré ženy, ktoré sa vyznali vo fytoterapia a v bylinkách,  rady miešali čajíky a niekedy samy predvádzali mágiu zarieknutia alebo preklínania.

Najjednoduchším spôsobom bolo podať v jedle alebo v nápoji  čarovnú medicínu alebo určené prísady. Najčastejšou prísadou bola najvzácnejšia tekutina: krv. Okrem toho sa používali aj iné „časti“ tela, ako sú vlasy, nechty a iné „nechutnosti“ od obete, ale veľmi známa bola metóda spálenia šnúry od gatí, keď potom vzniknutý popol zapiekli do jedla. Najsilnejšie puto vytvárali, keď niektoré časti odevu a topánok (napríklad opätok čižmy) vyvárali, vodu rozliali okolo domu dievčaťa a zvyšok zahrabali pod prah: vtedy určite začarovaný chlapec dievča neopustil.

Niektoré čary poznajú viaceré národy, patrí medzi ne napríklad používanie voskovej, slamenej alebo hlinenej figúrky na čarovanie. Zaľúbené dievča pozbieralo zo stôp milovaného hlinu, vytvorilo z nej figúrku a zaklialo ju slovami: „Dovtedy nech nemáš pokoja, kým ma nezoberieš za ženu!“

Bylinkárky chystali aj iné čary, napríklad nápoje lásky. Tie už obsahovali aj afrodiziaká, ktoré mali zvýšiť výkonnosť mladíka. Ale občas počarovali aj bohatším dievkam, ktoré sa mali zamilovať do chudobných chlapcov. A práve vtedy chlapci potrebovali čary od bylinkárok. Do tvarohu a smotany zamiešali pár kvapiek krvi mladíka a dali to zjesť dievke. Keď však boli rodiny proti nerovnocennej svadbe a proti vzťahu mladých, zaplatili bylinkárke, aby prekazila lásku mladých čarovným nápojom. Vtedy väčšinou miešali horké nápoje, aby láska dvoch „zhorkla“ a skončila sa.

Ale existovali aj povery, ktoré poznali mladí a používali ich proti praktikám bosoriek. Napríklad nosili mincu od zásnub do svadby v topánkach, aby ich nikto neoddelil, alebo navzájom si upiekli koláče s vlastnou krvou a zjedli ich.

Obyčajné afrodiziaká

Obyčajní ľudia nemali na pánske huncútstvo a nemohli si zaplatiť drahé španielske mušky alebo ustrice. Ostávali pre nich oveľa prozaickejšie jedlá, ktoré mali dodať sexuálnu energiu. Patrila k nim napríklad zeleninová polievka s bielym chlebom a s polosurovým vajcom či do silného bieleho vína namočený krajec chleba. Takisto si mysleli, že keď zjedia pohlavné orgány zvierat, tak ich sila prejde do mužov. Preto obľubovali býčie žľazy či celého kohúta v polievke aj s hrebienkom.

Už aj Petőfi písal, že med a bozk patria k sebe, čím len potvrdil starú múdrosť, že med má v sebe niečo, čo môže zvýšiť sexuálny pud. Vysoká hladina vitamínu B v mede zvýši výrobu testosterónu. Preto na svadbách dávali  mužom medové vína alebo medovinu.

Ale aj mrkva, cvikla či zeler poskytli výživovú barličku pri zvýšení sexuálneho apetítu. Takisto chren, pre svoju silu, ale aj „voňavý“ cesnak a cibuľa.

Medzi domácim ovocím boli obľúbené, okrem tradičného symbolu zvádzania a hriechu, jablká, figy (od dôb kráľa Mateja), hrušky, oriešky a orechy.
Ponúkame vám recept na dva nápoje „lásky“:

Likér pre zamilovaných

Do litra pálenky dáme 1 dag škorice, citrónovú kôru z dvoch citrónov,  2 dag materinej dúšky, 0,5 dag vanilkového  struku a 0,5 dag rozdrveného muškátového orieška  ako aj 0,5 dag rozdrveného semiačka koriandra. Pálenku necháme stáť 2 týždne, každý deň potrepeme. Precedíme, z pol litra vody a z kila cukru uvaríme sirup a pomiešame.

Víno lásky

3 dag strúhaného čerstvého ďumbiera, 3 dag škorice, 3 dag vanilkového struku namočíme na mesiac do litra likérového vína (najlepšie z Malagi, španielske víno). Denne pomiešame, precedíme a pijeme v malých dávkach.

Na zdravie!

Kossár

    Related Posts

    Martinská hus z pusty
    Kuchárska kniha levických dám
    Národ polievok a prívarkov