Št, 25. apríla 2024.

Sviatočné „Zserbó” rezy

gerbeaud-alap-299x399Zákusky „Zserbó” (vyslov „žerbó”) sú jedným z najobľúbenejších rezov, ktoré sa u Maďarov tradične pečú na Vianoce. Medzi plátky krehkého cesta sa vkladajú vrstvy pocukrovaných mletých orechov a kyslavého marhuľového džemu. Vrch rezov je pokrytý lesklou vrstvou výbornej čokolády. V Maďarsku sa tieto zákusky tradične pečú na sviatky, a to nielen na Vianoce aj v čase Veľkej noci.

Slávne zákusky dostali meno podľa svojho vynálezcu – cukrára švajčiarskeho pôvodu Emila Gebeauda (1854-1919), ktorý recept na túto výbornú sladkosť vyhotovil. Gerbeaud navštívil mnoho krajín, medzi inými Anglicko, Francúzsko, či Nemecko, napokon sa v roku 1884 usadil v Budapešti potom, ako ho sem povolal Henrik Kugler.

Kugler vlastnil v tom čase významnú cukráreň v centre Budapešti. Gerbeauda povolal preto, aby mu odovzdal vedenie svojej cukrárne. Cukráreň sa nachádzala na námestí Gizella tér (dnes námestie Vörösmarty tér) a považovala sa za „miesto stretnutia elegantného sveta”. Práve z tohto dôvodu hľadal Kugler takého nástupcu, ktorý by bol svetaskúsený, otvorený rôznym inováciám a pritom ešte aj pravým cukrárom. Emil Gerbeaud splnil všetky jeho očakávania.

Švajčiarsky cukrár nesklamal a za krátky čas zaviedol viacero inovácií. Výber cukrárne obohatil o netradičné a nové produkty akými boli bonbóny, cukríky, zákusky s maslovým či parížskym krémom a čajové pečivo. Gerbeaud dokonca zriadil v podniku aj malú továreň na výrobu čokolády. Najobľúbenejším produktom čokoládovne sa stali višne v koňaku a samozrejme „Zserbó“ rezy.

Pre Gerbeauda bolo veľmi dôležité, aby jeho výrobky boli nielen chuťovo výborné, ale aj vzhľadovo pekné a estetické. Po čase sa jeho sladkosti rozvážali nielen v rámci Budapešti, ale aj do zahraničia. Gerbeaud dokonca vyvážal cukrárenské výrobky aj pre hárem tureckého sultána!

Po skončení 2. svetovej vojny nastalo zoštátnenie známej cukrárne na námestí Vörösmarty tér. Svoje meno Gerbeaud získala späť len v roku 1984. Cukráreň si však aj počas tohto obdobia uchovala svoje tradície a cukrári podniku si z generácie na generáciu odovzdávali poznatky. Populárna cukráreň „Gerbeaud“ si tak zachovala svoju svetovú povesť. Od obdobia založenia tejto cukrárne až dodnes nikto nespochybnil profesionalitu a kvalitu cukrárenských výrobkov podniku.

Klasické „Zserbó“ rezy vďačia svojej popularite predovšetkým kvôli výbornej trojkombinácii chutí: čokoláda-orechy-marhuľa, ako aj preto, že tieto zákusky vydržia veľmi dlho. Čím viac času uplynie, tým sú krehkejšie a chutnejšie.

Na dnes už vzniklo nespočetné množstvo variantov týchto známych rezov. Do plnky sa môžu pridať jablká, zázvor, pomaranč, či hrozienka; niektorí zas vymysleli úplne nové druhy plniek a tak môžeme stretnúť Zserbó rezy s makovou, medovou, slivkovou, tvarohovou či aj kokosovou plnkou.

203995_195388_img_7330

    Related Posts

    Tradičné maďarské vianočné jedlá aj s receptami!
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (3.časť)
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (2.časť)