Ut, 19. marca 2024.
Bazilika sv. Štefana

Bazilika sv. Štefana je v desiatke najviac fotografovaných stavieb

Bazilika sv. Štefana (maď. Szent István-bazilika) v Budapešti sa dostala do desiatky najviac fotografovaných umeleckých pamiatok, uviedol prednedávnom denník The Washington Post (The world’s most photographed places). Týmto maďarské hlavné mesto predbehlo aj Prahu či Madrid.

Americký denník zverejnil i mapu, a to na základe údajov zozbieraných z komunitného webu pre zdieľanie fotografií s názvom Panoramio (každá fotografia nahraná na tento web musí byť opatrená zemepisnými súradnicami a zobrazuje sa na mape sveta s využitím Google Maps). Na turistickej mape Sightmaps je viditeľné aj to, z ktorých konkrétnych miest koľko fotografií zdieľali užívatelia, ktorí pochádzajú predovšetkým zo Severnej Ameriky a Európy. Najpopulárnejšie turistické miesta sú označené žltou farbou, menej populárne červenou, tmavou farbou sa označujú tie miesta, ktoré sú fotografované len minimálne.

Nasleduje TOP 10 najviac fotografovaných kultúrnych stavieb:

  1. New York, Spojené štáty americké: Guggenheim Museum
  2. Rím, Taliansko: Trinità dei Monti
  3. Barcelona, Španielsko: Park Güell
  4. Paríž, Francúzsko: Moulin Rouge
  5. Istanbul, Turecko: Kız Kulesi
  6. Benátky, Taliansko: Ponte dell’Accademia
  7. Monte Carlo, Monako: Hôtel de Paris Monte-Carlo
  8. Florencia, Taliansko: Piazzale Michelangelo
  9. Buenos Aires, Argentína: Caminito
  10. Budapešť, Maďarsko: Szent István-bazilika

Na prvom mieste je teda Guggenheimovo múzeum v New Yorku, nasleduje Rím a kostol Trinità dei Monti, a napokon Barcelona a Park Güell. Bazilika svätého Štefana v Budapešti sa umiestnila na desiatom mieste.

Bazilika svätého Štefana je rímskokatolícka bazilika pomenovaná na počesť prvého uhorského kráľa a svätca Štefana (vláda 997-1038), ktorého mumifikovaná ruka (Szent Jobb – Svätá pravica) je uložená v relikviári. Bazilika sv. Štefana je najvýznamnejšou duchovnou stavbou v Maďarsku, a jedným z najvyhľadávanejších turistických miest, zároveň je aj treťou najvyššou stavbou Maďarska.

FOTO: digitalcosmonaut.com

    Related Posts

    Hrdý hrad Krásna Hôrka
    19. november: Pamätný deň Svätej Alžbety z rodu Árpádovcov
    Výstava v kaštieli Betliari
    „Jej Veličenstvo kráľovná“ – výstava v kaštieli Betliari