Pi, 29. marca 2024.

EUROVÍZIA 2014: maďarský účastník András Kállay-Saunders v TOP 5-ke

V sobotu sa skončil 59. ročník súťaže Eurovision Song Contest 2014 (slov. Veľká cena Eurovízie 2014). Maďarsko tento rok reprezentoval v dánskej Kodani spevák András Kállay-Saunders, ktorý svojou pesničkou získal až piate miesto. Pre Maďarsko je to v histórii jeho účasti na Eurovízii druhý najlepší výsledok.

2014-05-12_10-40András Kállay-Saunders vystúpil s pesničkou Running, v ktorej hovorí o smutnej téme domáceho násilia. Ako povedal, mnohí známi ho na začiatku odhovárali od toho, aby na súťaž šiel s takouto tematikou. András však počúval svoj vnútorný hlas a svoju pesničku predsa len prihlásil do maďarskej súťaže A Dal (spevácka súťaž v Maďarsku o účasť na Eurovízii). Oplatilo sa mu to, lebo sa dostal až do finále, kde napokon súťaž A Dal aj vyhral. Ako však bolo vidieť cez víkend, svojou pesničkou očaril nielen maďarské publikum, ale aj zahraničie. Za to, že sa rozhodol spracovať takúto veľmi vážnu tému dostal počas súťaže veľa pozitívnych ohlasov nielen od fanúšikov, ale aj z médií.

TOP 5 v súťaži Eurovision Song Contest 2014:

1. Rakúsko – 290 bodov (Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix)
2. Holandsko – 238 bodov (The Common Linnets – Calm After The Storm)
3. Švédsko – 218 bodov (Sanna Nielsen – Undo)
4. Arménsko – 174 bodov (Aram MP3 – Not Alone)
5. Maďarsko – 143 bodov (András Kállay-Saunders – Running)

András Kállay Saunders pri rozhovore pre tlačové médiá v Kodani na súťaži Eurovízia 2014:

Životopis a kariéra:

Kállay-Saunders András je spevák, producent a skladateľ americko-maďarského pôvodu. Narodil sa v roku 1985 v New Yorku ako syn maďarskej modelky Katalin Kállay a známeho amerického producenta a soulového speváka Fernanda Saundersa. Z matkinej strany je potomkom historickej maďarskej rodiny Kállay. V roku 2010 sa vrátil do Maďarska, a zúčastnil sa castingu speváckej súťaže Megasztár, kedy aj postúpil. V tejto súťaži získal štvrté miesto. Maďarskej súťaže s názvom A Dal sa zúčastnil v roku 2012 s pesničkou I Love You, kedy však nepostúpil do finále. V roku 2013 sa opäť prihlásil do súťaže s pesničkou My Baby, síce sa dostal do finále, ale získal druhé miesto. Jeho pesnička Running však tento rok súťaž vyhrala, a tak sa András Kállay-Saunders mohol zúčastnil tohtoročnej Veľkej ceny Eurovízie v Kodani.

András Kállay-Saunders a jeho pesnička Running sa na súťaži Eurovison Song Contest 2014 dostal na piatu priečku:

Spracovala: Anita Radi

    Related Posts

    Klavírny virtuóz Ferenc Liszt
    Katalin Karády: Ľudia ju milovali, Gestapo nenávidelo
    Bëlga
    Známy maďarský hit „Szerelmes vagyok“ už aj po slovensky