Ut, 19. marca 2024.

Maďari v Hollywoode

Podľa zlých jazykov existuje výrok, že Maďara nájdeš všade… …aj na Severnom póle. Neviem, či je to len závisť alebo práve pochvala pre Maďarov, ale možno je v tom viac pravdy ako namyslenosti. Ja sa nehanbím za svojich predkov, som rád, že sú medzi nimi aj Maďari, aj Slováci, ba aj Bulhari. Je dobré poznať svojich predkov a byť pyšný na nich. Bez nich by sme tu neboli. A to vedia aj slávni ľudia, len niekedy ich obdivovatelia nie….. Takže si poďme teraz pozrieť, ktorý Maďar šiel, bol a je stále v ríši slávy: v Hollywoode.

Maďari a Hollywood

Nechcem tu rozoberať históriu celého Hollywoodu a jeho slávy, prvé historické kroky a svetoznámych hercov, len poukázať na to, kde všade sa objavili (niekedy až potajomky) Maďari, aby priložili ruku k vytvoreniu dodnes legendárneho umeleckého a výrobného kolosu filmu: Hollywoodu.

Adolph-ZuckorNa začiatku 20. storočia monopolné postavenie spoločnosti Motion Picture Patents Company naštrbili malé, ale oveľa životaschopnejšie spoločnosti, ktoré založili podnikaví mladí prisťahovalci. Jeden z nich bol Adolph Zukor (Cukor Adolf, nar. r. 1873 v Ricse, Maďarsko), ktorý ako 15-ročný sa dostal do Ameriky a ako 20-ročný sa začal zaujímať o film. Začal podnikať ako prevádzkovateľ kín, kým sa v roku 1912 neosamostatnil. Jeho najlepším ťahom a investíciou bolo, že (za svojich 25 tisíc dolárov) kúpil práva na francúzsko-anglický film Queen Elizabeth, v ktorej si hlavnú úlohu zahrala slávna Sarah Bernhardt, a film zožal úspech. Zo zisku založil vlastnú spoločnosť pod názvom Famous Players. Začal vyrábať filmy na slávne literárne adaptácie so slávnymi hviezdami z Broadway. Budoval elegantné kiná pre náročnejších divákov a začal hľadať partnerov na nové projekty. V roku 1916 sa spojil s filmovou spoločnosťou Jesseho L. Laskyho a stal sa prezidentom spoločnosti Paramount Pictures Corporation.

Je o ňom známe, že lákal aj maďarské hviezdy do svojich diel, ale po čase si už dal vypísať na dvere svojej prijímacej kancelárie: Nestačí byť Maďarom! (It is not enough to be Hungarian!)

Druhým významným človekom Hollywoodu sa stal jeho krajan Wiliam Fox (Vilmos Friedmann, nar. 1879 Tolcsva, Maďarsko), ktorý najprv podnikal v kožušníctve, ale popri tom sa zaujímal o film a najmä o herecké hviezdy. Vytvoril pojem „star“ – hviezda: použil médiá na vytvorenie nového imidžu herečiek a hercov, čím zaviedol kult filmových osobností. Ako dobrý obchodník vedel, akým spôsobom môže manipulovať verejnosť: treba investovať do mediálneho obrazu hviezd, a budú všetci kopírovať: ich účesy, mejkapy, šaty – na čom sa dá veľmi dobre zarobiť. V roku 1915 založil svoju filmovú spoločnosť Fox Film Corporation a postupne zaviedol aj ozvučené filmy do kín. S týmto počinom sa stal najúspešnejším hollywoodskym filmovým mogulom, producentom v brandži. Jeho meno nosia dodnes spoločnosti Fox Television Network a 20th Century Fox.

Zostaňme ešte chvíľu pri producentoch a významných osobnostiach. Spomedzi nich musíme bezpodmienečne spomenúť Sira Alexandra Kordu (Korda / Kellner Sándor, nar. 1893, v Pusztatúrpásztó, MR), slávneho hollywoodskeho producenta a ešte slávnejšieho britského režiséra, ktorý je známy vďaka filmom ako Súkromný život Henricha VIII. (The Private Life of Henry VIII.,1933), Lady Hamilton (That Hamilton Woman, 1941), Rembrandt (1936), atď.

Nie každý vie, že režisér slávneho filmu Casablanca z roku 1942 (získal 3 Oscarov) je Maďar Michael Curtiz (Kertész/Kaminer Manó/Mihály, nar. r. 1886, Budapešť). Plodného režiséra štyrikrát nominovali na Oscara za réžiu.

Jules White (Július/Gyula Weisz), nar. r. 1900, Budapešť) zas bol známym producentom spoločnosti Columbia Pictures, a takisto získal až 4 nominácie na Oscara. Režíroval viac ako 310 filmov, producentom bol pri 365.

Sú tu ešte ďalší dvaja hollywoodskí Kordovci. Zoltán Korda (Zoltán Kellner, nar. r. 1895, Pusztatúrpásztó, MR) brat Alexandra Kordu, ktorý režíroval viac ako 31 filmov, medzi nimi Knihu džunglí (1942) alebo Zlodeja z Bagdadu (1942). Nezabudnime ani na najmladšieho, Vincenta Kordu (nar. 1897), ktorý zas asistoval pri bratoch ako scénograf a za prácu vo filme Zlodej z Bagdadu dostal Oscara. Tu spomenieme druhého slávneho scénografa Sándora Traunera (Trau Sándor, nar. r. 1906, Budapešť), ktorý okrem početných zahraničných filmových cien dostal Oscara za scénografiu vo filme Billyho Wildera The Apartment (1960).

Samozrejme druhý slávny Cukor je už syn maďarských emigrantov a to Georg Cukor (Georg Dewey Cukor, nar. 1899,New York, USA), ktorý bol vždy hrdý na svoj pôvod. V roku 1964 dostal Oscara za film My Fair Lady s Audrey Hepburnovou v hlavnej roli.

Veľmi významným filmovým  hudobným skladateľom bol  Miklós Rózsa (nar. r. 1907, Budapešť). Prezývali ho: skladateľ Hollywoodu. Trikrát získal Oscara, a jeho hudba k takým filmom ako je Ben Hur (1959), Quo Vadis? (1951) El Cid (1961), Kráľ kráľov (King of Kings, 1961) dodnes nie je prekonaná.

 

Hviezdy vtedy …a dnes

Samozrejme nielen podnikaví a šikovný obchodníci, producenti a režiséri sa objavili v Holllywoode. Ako som už spomínal, filmový moguli radi priťahovali hviezdy svojej doby do Ameriky. Takže z Európy došli takí slávni herci ako :

Béla Lugosi (Béla Ferenc Dezső Blaskó, nar. 1882, Lugoj, dnes Rumunsko), ktorý sa preslávil ako slávny gróf  Dracula),

Leslie Howard, slávny z filmov Odviate vetrom a Intermezzo,

Gábor Zsa Zsa (Gábor Sári, nar. 1917, Budapešť) hollywoodska hviezda, ktorá účinkovala vo vyše než 300 filmoch, držiteľka ceny Golden Globe z roku 1958, manželka bohatých mužov (mala ich 8), autorka výroku: Bohatý muž nemôže byť škaredý!,

Johnny Weismüller (János Péter Weismüller, nar. 1904, Szabadfalu, dnes Rumunsko) najrýchlejší plávajúci a jódlujúci Tarzan, dieťa rumunských Nemcov, preto je sporné, či sa hlásil k Maďarom. Ale slávni herci nemého filmu Hollywoodu ako Oscar Beregi (Beregi Oszkár, 1876-1965),) komik Charles H. Puffy (Hochstein Károly, Huszár Pufi,1884-1943?) nikdy nezabudli na maďarčinu, aj napriek tomu, že boli slávni mimo domova.

Herečka Lya De Putti (Putty Lia- Amália,1897-1931), ktorá sa narodila na panstve vo Vojčiciach (pri Košiciach) grófky Hoyosiovej a baróna Puttyho, bola vampom Hollywoodu a volali ju maďarská Pola Negri (zaujímavosťou je, že Pola Negri (1894-1987) takisto slávna herečka nemého filmu sa volala Barbora Apolónia Chalupcová, bola Slovenska. Druhá slávna herečka v dvadsiatich rokoch, Lucy Doraine (Kovács Ilonka, 1898-1989) žila po  boku režiséra Michaela Curtiza (Mihály Kertész,1886-1962). A zoznam zďaleka nie je dokončený.

A dnes? Síce v Hollywoode sa rozpráva o druhej a tretej generácii emigrantských hviezd, niektorí sa priznávajú svojim predkom, iní ani veľmi nie. Nie je na nás, aby sme ich súdili, len by sme radi poznamenali, akých a odkiaľ mali predkov, aké majú korene.

 

Miklós „Mickey“ Hargitay (1926 –2006), Mr. Universe v roku 1955, herec, manžel Jayene Mansfieldovej (spolu hrali vo filme The Loves of Hercules, 1960), otec takisto významnej herečky Marisky Hargitay (1964).

Peter Michael Falk(1927-2011) alias Columbo mal len z matkinej strany dočinenia s Maďarmi, napriek tomu, že jeho rod spájajú s maďarským politikom, novinárom Miskom Falkom.

Tony Curtis (Bernard Schwartz,1925–2010) slávny komik a herec, sexidol, producent. On sa síce narodil v Bronxu, ale jeho rodičia sa prisťahovali do Ameriky z Mátészalky (MR). Dcéra, takisto slávna herečka Jamie Lee Curtis. Okrem nej mal ešte 5 detí a 6 manželiek.

Herečky Drew Barrymore (Drew Blyth Barrymore, 1975) a Goldie Hawn (Goldie Jeane Hawn, 1945) majú matku Maďarku, Rachel Weisz (Rachel Hannah Weisz, 1970) má otca Maďara.

Zo slávnejších hercov z druhej generácie Adrien Brody (1973) z filmu Pianista (2002, Oscar), David Krumholtz (1978) seriál Vražedné čísla, Marton Paul Csokas  (Csókás Márton,1966) majú maďarských predkov. Andrew George Vajna (Vajna András György, 1944) producent filmov Evita, Rambo, alebo slávny Oscarový kameraman Vilmos Zsigmond (1930) a animátor Simpsonovcov Gábor Csupó (1952) sa narodili v Maďarsku a zožali slávu na celom svete.

 

A čo Slováci?

Ani Slováci sa nemajú za čo hanbiť, veď okrem novodobých hercov, ktorí sa mihnú na tri až desať sekúnd (česť výnimkám, niektorí až na hodinu) v amerických filmoch, sa nájdu aj deti, vnuci a pravnuci slovenských emigrantov, ktorí majú slovenské korene. Okrem slávneho režiséra filmov ako Krotitelia duchov I.-II., Evolúcia, Junior, producenta Ivana Reitmana (1946) z Komárna, môžeme vymenovať hercov ako Paul Newman, Pola Negri, Audrey Hepburn, takisto Tony Curtis, John Voight a jeho dcéra Angelina Jolie, Tom Selleck, Jim Caviezel, David Boreanaz, Robert Urich, Sandra Dee, Lizabeth Scott a iní.

Kossár
foto: ryot.org

    Related Posts

    V západnom zajatí – Nyugati Fogságban
    Premiéra dokumentárneho filmu MUSZKAFÖLDÖN!
    MUSZKAFÖLDÖN: Unikátny dokument o Maďaroch zo Slovenska, ktorí prežili hrôzy sovietskych táborov