Št, 25. apríla 2024.
kráľovná Alžbeta

V Betliari hľadali dvojníčku cisárovnej Sissy

Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta, známa pod menom Sissi, bude dominantnou osobnosťou tohtoročnej turistickej sezóny v Betliari. V kaštieli Betliar vyhlásili prednedávnom súťaž, v ktorej hľadali dvojníčku cisárovnej. Súťaž sa skončila 17. apríla. Víťazkou sa stala Erika Došeková, ktorá sa ako Sissy objaví na výstave otvorenej v júni. Tvár modernej Sissy bude spojená aj s ďalšími plánovanými programami ako aj s korunovačnou slávnosťou.

2015-04-23_11-51

Víťazka súťaže Erika Došeková

V kaštieli Betliar bol dlho živý kult kráľovnej Alžbety-Sissi. V týchto priestoroch sa v čase Andrássyovcov s veľkou úctou spomínalo na cisárovnú. „Myslíme si, žeby bolo dobré znovu oživiť atmosféru, a predstaviť styky Habsburgovcov s rodinou Andrássy. Čo sa týka vzťahu kráľovnej Alžbety a Andrássyovcov, kruh sa nezužuje len na Gyulu Andrássyho. Leontin Weikhman, Gabriella Pálffy alebo Katalin Kendeffy boli nielen palácové dámy, ale aj dvorné dámy jej veličenstva. S kráľovnou boli v dobrom priateľskom vzťahu“, hovorí Július Barczi, riaditeľ múzea Betliar. V kaštieli Betliar, ktorý uchováva kult Sissy, sa nachádza viacero pamiatok o kráľovnej. Medzi inými sa tu nachádza maľba a názvom „Korunovácia kráľovnej Alžbety“ (Erzsébet királyné koronázása), ktorej autorom je Árpád Feszty, ako aj busta kráľovnej, ktorú vyhotovil Alajos Stróbl.

Do súťaže, ktoré vyhlásilo múzeum sa prihlásilo 20 dievčat, z ktorých sa 7 dostalo do finále. „Požiadavky na uchádzačky boli dosť prísne. Dané dievča malo byť štíhle, s dlhými vlasmi, vysoké okolo 170 cm. Podľa možnosti by mala vedieť po maďarsky a po nemecky, a mala by poznať niečo aj z dejín života Sissi a z obdobia, kedy žila“ povedala hovorkyňa múzea Judita Krajčiová. Dôležitými kritériami boli však aj decentný vzhľad, elegantné držanie tela, ako aj schopnosť komunikácie s návštevníkmi.

Slovensko má novú cisárovnú Sisi! Páči sa vám? 🙂 ZDROJ: TV JOJ

Posted by noviny.sk on 2015. április 18.

Účastníčky mali obstáť v rôznych situačných a historických scénach. Porota napokon jednoznačne dala hlas 24-ročnej Erike Došekovej z obce Krásna Ves (Bánkaraszna). Víťazka súťaže povedala, že síce nevie po maďarsky, ale je otvorená štúdiu.

S dvojníčkou kráľovnej Alžbety sa môžu návštevníci prvýkrát stretnúť 6. júna, kedy sa objaví v presnej replike šiat, v ktorej bola Sissy toho času korunovaná.

FOTO: wikipedia.org