Pi, 19. apríla 2024.

Veľkú cenu v Cannes získala maďarská dráma „Saul fia”

Udeľovaním ocenení v nedeľu večer vyvrcholil 68. ročník prestížneho festivalu v Cannes. Druhé najvýznamnejšie ocenenie, Veľkú cenu, získala maďarská dráma odohrávajúca sa vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime „Saul fia” (Šaulov syn), ktorú režíroval László Nemes Jeles.

Maďarskú drámu premietali vo štvrtok, kde už po prvých reakciách bolo jasné, že sa film kritikom veľmi páčil. „Náročný film o náročnej téme. Neviem teraz rozprávať, film so mnou hlboko otriasol“, toto bola najčastejšia reakcia divákov po skončení filmu.

Spracovanie holokaustu od režiséra Nemesa Jelesa malo taký silný účinok na divákov, že vstúpilo do tohtoročnej súťaže s dobrými šancami na víťazstvo. Film okrem Veľkej ceny získal i cenu zahraničných filmových kritikov Fipresci, ako aj cenu Françoise Chalaise. Dohromady si teda maďarskí tvorcovia filmu mohli zobrať v nedeľu tri významné filmové ocenenia.

László Nemes Jeles pri preberaní ceny Fipresci (VIDEO):

Film „Saul fia“ sa odohráva v roku 1944 v Osvienčime. Hlavná postava menom Saul (Šaul) je členom Sonderkommanda, a má za úlohu spaľovať telá mŕtvych. Medzi mŕtvymi telami však spozná svojho syna, a rozhodne sa všetko urobiť preto, aby mu dal poslednú úctu.

Hlavnú postavu Saula stvárnil básnik Géza Röhrig. Popri maďarských hercoch sa vo filme objavia v ďalších hlavných úlohách aj nemeckí, poľskí, americkí ako aj izraelskí herci. V samotnom filme počujeme rozprávať minimálne štyrmi jazykmi.

maďarská dráma „Saul fia”

Príbeh v Osvienčine sa nekončí happy endom. Film „Saul fia” je silný, tvrdý, šokujúci. Jeho predmetom je holokaust, ktorý je spracovaný z úplne nového pohľadu.

László Nemes Jeles

(Nemes Jeles László) sa narodil roku 1977 v Budapešti. Medzi rokmi 1989-2003 žil v Paríži. Počas svojich vysokoškolských štúdií študoval históriu, literatúru ako aj scenáristiku. Jeho krátky film s názvom Türelem (Trpezlivosť) získal cenu za najlepší krátky hraný film na 38. maďarskom filmovom festivale Magyar Filmszemle. Premiéra filmu bola na filmovom festivale v Benátkach (v kategórii krátky film), po ktorom bol na Európskej filmovej akadémii nominovaný na cenu najlepší krátky film.

Prehľad ocenených na 68. ročníku MFF v Cannes:

Celovečerné filmy

  • Zlatá palma: Dheepan – réžia Jacques Audiard
  • Veľká cena: Saul fia – réžia László Nemes Jeles
  • Najlepšia réžia: Hsiao-hsien Hou za The Assassin
  • Najlepší scenár: Michel Franco za Chronic
  • Najlepšia herečka: Rooney Mara za film Carol a Emmanuelle Bercot za Mon roi
  • Najlepší herec: Vincent Lindon za La Loi du marché
  • Cena poroty: The Lobster – réžia Yorgos Lanthimos
  • Sekcia Un Certain Regard: Hrútar – réžia Grímur Hákonarson
  • Cena poroty Un Certain Regard: Zvizdan – réžia Dalibor Matanić
  • Najlepšia réžia v sekcii Un Certain Regard: Kiyoshi Kurosawa za snímku Kishibe no tabi
  • Zlatá kamera pre najlepší debutový film: La tierra y la sombra – réžia: César Augusto Acevedo

Krátke filmy

  • Zlatá palma pre najlepší krátky film: Waves ’98 – réžia Ely Dagher

Zdroj: www.index.hu; www.pravda.sk

    Related Posts

    V západnom zajatí – Nyugati Fogságban
    Premiéra dokumentárneho filmu MUSZKAFÖLDÖN!
    MUSZKAFÖLDÖN: Unikátny dokument o Maďaroch zo Slovenska, ktorí prežili hrôzy sovietskych táborov