Pi, 29. marca 2024.

Premiéra dokumentárneho filmu MUSZKAFÖLDÖN!

Fórum inštitút pre výskum menšín uviedol premiéru svojho dokumentárneho filmu MUSZKAFÖLDÖN, ktorý spracováva tematiku sovietskeho zajatia prostredníctvom osudu členov maďarskej mládežníckej organizácie pre vojenskú predprípravu Levente a vojakov Maďarskej armády z územia dnešného južného Slovenska. Podľa odborníkov tvorili Maďari tretí najväčší kontingent zajatcov v rukách Sovietov po druhej svetovej vojne. V roku 1945 bolo v sovietskom zajatí viac než 600 000 maďarských civilistov a vojakov. Film trvá 75 minút, je v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami.

Ak zoberieme do úvahy aj prípravné práce, film je výsledkom dvojročného úsilia. Zoltán Kőrös, ktorý minulý rok debutoval s knihou na túto tému, pred natáčaním vyhotovil viac než 200 rozhovorov s účastníkmi druhej svetovej vojny. Oslovení pamätníci pochádzajú zo západnej časti južného Slovenska.

Tematicky rozdelený dokumentárny film cez príbehy vojenských zajatcov prináša svedectvo o charaktere sovietskeho zajatia, o táboroch nútených prác a o každodennom živote v lágroch.

„Žiaľ, téma zajateckých táborov druhej svetovej vojny a výpovede našich starších spoluobčanov, ktorí ich pretrpeli, sú dnešnej verejnosti málo známe, možno s výnimkou rodinného priestoru, ale dúfame, že s týmto filmom sa nám podarí vyvolať záujem širšej verejnosti“ – povedal režisér filmu, Sándor Laczkó.

Keďže je veľmi ťažké nahustiť všetko do 75 minút, Fórum inštitút pripravil aj webovú stránku, kde si záujemcovia môžu pozrieť celé videá pamätníkov (zatiaľ len v maďarskom jazyku), ktorí vystupujú v dokumentárnom filme. Okrem 30- až 40-minútových hĺbkových rozhovorov tu osobitne prezentujú svoje odborné komentáre aj historici.

Dokumentárny film si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=HYQo3zrU52c

Hĺbkové rozhovory a ďalšie informácie v maďarskom jazyku sú dostupné tu: www.muszkafoldon.foruminst.sk

Fórum inštitút pre výskum menšín venuje tematike vojnových zajatcov veľkú pozornosť, napríklad 23. novembra 2016 v obci Malý Horeš v Medzibodroží postavil ústredný pamätník Maďarov z južného Slovenska, ktorí boli odvlečení do sovietskych táborov nútenej práce, a 24. novembra usporiadal konferenciu s názvom Cena za víťazstvo, ktorej celý videomateriál čoskoro uverejníme tiež.

-fipvm-

    Related Posts

    V západnom zajatí – Nyugati Fogságban
    Malá vojna 1939 (2. časť)
    Pri brehu rieky Don našli smrť tisícky maďarských vojakov (2. časť)