Št, 25. apríla 2024.

Sviatok svätého Michala v maďarskej ľudovej tradícii

Sviatok Svätého Michala pripadá na 29.september a je spojený s viacerými ľudovými zvykmi a pranostikami. Folklórny kalendár označuje 29. september za mesiac svätého Michala.

Podľa kresťanskej tradície je svätý Michal jedným zo siedmych archanjelov. Na umeleckých dielach ho väčšinou nájdeme zobrazeného v brnení, s mečom, štítom a kopijou v ruke a šliapuc po porazenom drakovi.

V maďarskej ľudovej tradícii stojí svätý Michal pri umierajúcich a sprevádza duše do záhrobia. S týmto javom súvisí aj pojem „kôň svätého Michala“ (Szent Mihály lova), ktorý odkazuje na súhvezdie Veľkého voza. Jedným zo stredovekých názvov Mliečnej cesty je aj označenie „cesta svätého Michala“.

Dňom svätého Michala sa začína obdobie tzv. malého fašiangu (kisfarsang), ktorý trval až do Kataríny (25. novembra). Bolo to obdobie svadieb a plesov. Zvieratá vyhnané na deň svätého Juraja (24. apríl) boli v tento deň nahnané späť, súčasne nastalo vyúčtovanie a vyplatenie pastierov.

V celom Maďarsku boli počas tohto obdobia pamätihodné svätomichalské jarmoky, kde si ľudia mohli kúpiť nielen najnevyhnutnejšie veci a potreby, ale ponúkali aj príležitosti na zábavu a možnosť na zoznamovanie sa.

S dňom Svätého Michala je spájaný aj zákaz pre ženské práce. Verilo sa, že žena, ktorá bude v tento deň prať, bude mať na rukách rany. Podľa povery odo dňa svätého Michala sa posteľná bielizeň nemá vetrať vonku.   

Maďarské ľudové pranostiky spojené s dňom svätého Michala:

–       Ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani. (Ak tu svätý Michal nájde lastovičky, môžeme očakávať dlhú a peknú jeseň)

–       Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet (Mráz na koni svätého Michala prinesie zimu)

–       Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet ígér. (Východný vietor na deň svätého Michala sľubuje veľmi tuhú zimu) 

Preloženéz originálu: Szent Mihály napjához fűződő népszokások

    Related Posts

    Pravidlá vinobrania a niekoľko dobrých rád pre zberačov
    Vianočné zvyky a tradície
    Maďarské zvyky a tradície na Sviatok všetkých svätých