So, 27. júla 2024.

Slávne Maďarky: Zsazsa Gábor – Hollywoodska filmová hviezda

Mnohí pokladajú Zsazsu Gábor za najznámejšiu Maďarku, ktorá dokázala preraziť v Hollywoode a stať sa skutočnou filmovou hviezdou. V americkom filmovom svete patrí medzi krásky s maďarskými koreňmi, ktorá dokázala ako herečka dosiahnuť svetovú slávu. Popri svojich preslávených filmových rolách sa však maďarská díva dostávala na titulky časopisov skôr pre svoj škandalózny život a početné manželstvá. Zsazsa bola dlhé obdobie verná svojej zásady: 

„Je mi jedno čo, len nech o mne píšu“

Podľa zlých jazykov Zsazsa Gábor (1917-) vďačí svojej sláve v Hollywoode skôr svojim škandálom ako hereckému talentu. Popri niekoľkých jej významných filmových rolách sa do povedomia ľudí dostala hlavne preto, že bola vydatá deväťkrát. Tým prekonala aj rekord herečky Elizabeth Taylor (1932-2011), ktorá bola vydatá osemkrát. Jedným z jej mnohých manželov bol inak aj známy americký vlastník hotelových reťazcov Conrad Hilton. Medzi jej milencov patrili i J. F. Kennedy, Frank Sinatra či Sean Connery.

Slávna herečka si dodnes poctivo stráži svoj vek, ale podľa hollywoodskych prameňov sa narodila 6. februára 1917 v Budapešti. Jej skutočné meno je Sári Gábor. Jej divadelná kariéra sa začala v roku 1932 vo viedenskej operete. Svojej sláve však položila základy až o tri roky neskôr, keď vyhrala súťaž krásy v Maďarsku. Zo strachu pred II. svetovou vojnou ušla celá rodina do Ameriky. Zsazsa mala ešte dve sestry, staršiu Magdu a mladšiu Evu. Všetky tri sestry boli vychýrené krásavice a už krátko po príchode do Ameriky sa stali i obľúbenými filmovými hviezdami. Ich matka bola na svoje úspešné dcéry veľmi pyšná a vždy im radila, aby si za každú cenu vybrali bohatého manžela.

Zdá sa, že Zsazsa si radu svojej matky zobrala na vedomie. S veľkou záľubou si striedala svojich bohatých manželov, a tak sa starala o to, aby bola neustále na titulných stranách časopisov. O škandály v jej živote nikdy nebola núdza. Stávalo sa, že ju aj zatkli a pokutovali za nadávky a poburovanie verejnosti. Známym sa stal jej prípad, keď vyfackala policajta, ktorý ju chcel pokutovať za rýchlu jazdu. Dostala za to až tri dni väzenia a finančnú pokutu, ale takéto prípady len prospievali jej sláve.

Svoje prvé manželstvo uzatvorila Zsazsa ešte na území Maďarska. Avšak už roku 1942, po necelom roku hereckej kariéry, sa stala manželkou bohatého Conrada Hiltona. Z ich škandalózneho manželstva sa zrodila dcéra Francesca, jediné dieťa Zsazsy Gábor.

image2Z jej hereckej kariéry treba vyzdvihnúť predovšetkým účinkovanie vo filmoch ako We´re Not Married (1952), Moulin Rouge (1953), Death of a Scoundrel (1956), The Girl in the Kremlin (1957), Touch of Evil (1958), Queen of Outer Space (1959), Boys‘ Night Out (1962), Jack of Diamonds (1967), Up the Front (1972), Johann Strauss: The King Without a Crown (1987).

Zsazsa Gábor hrala s takými hviezdami svetového formátu, akými boli toho času Dean Martin, Sammy Davis Jr., či Frank Sinatra. Účinkovala aj v hlavnej úlohe s hercom Tonym Curtisom.

Aj ďalšie dve sestry boli známe hollywoodske herečky, i keď Zsazsa ich v sláve postupne prekonala. Čo sa však týka početných manželstiev, tu ani ony nezaostávali. Staršia Magda bola vydatá až šesťkrát, a mladšia Eva „len“ päťkrát. Deväťkrát vydatá Zsazsa po mnohých búrlivých vzťahoch napokon našla toho pravého v osobe 25 rokov mladšieho nemeckého princa Fredericka von Anhalta, s ktorým žije dodnes.

image3Zsazsa Gábor sa v Amerike preslávila aj svojimi výrokmi:
„Bohatý muž nikdy nemôže byť škaredý.“
„Rozviesť sa s niekým preto, že ho neľúbiš, je presne taká istá hlúposť, ako vydať sa za niekoho len preto, že ho ľúbiš.“
„Že koľkých manželov som mala? Teraz myslíte mimo tých mojich?“
„Každého volám „zlatko“, lebo si nepamätám ich mená.“
„Nikdy som necítila takú nenávisť voči mužovi, žeby som mu vrátila aj jeho diamanty.“
„Som úžasná žena v domácnosti. Vždy keď opustím muža, ponechám si jeho domácnosť.“
„Chcem muža, ktorý je láskavý a mi rozumie. Je to taká veľká požiadavka od milionára?“

Zdroj: Magyarok a nagyvilágban

    Related Posts

    Kliatba Mateja Korvína a iné strašidelné príbehy spojené s Oravským hradom
    Polytechnik a vynálezca Kempelen a jeho slávny šachový automat
    János Esterházy
    Esterházy, ktorého hľadalo Gestapo aj KGB, vytrval aj v najkritickejších časoch